Wijziging Uitvoeringsbesluit WTZi

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Eerste Kamer en Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MC-U-2819651

13 december 2007

Hierbij treft u het antwoord aan op de vragen die de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft gesteld naar aanleiding van de wijziging van het Uitvoeringsbesluit Wet toelating zorginstellingen (WTZi).

De belangrijkste aanleiding voor de wijziging van het Uitvoeringsbesluit WTZi is de voorgenomen afschaffing van het bouwregime van de ziekenhuizen. De afschaffing van het bouwregime per
1 januari 2008 is aangekondigd in de brief van 9 juli 2007 `Met zorg ondernemen' (Kamerstuk 27 659, nr. 84). In het Algemeen Overleg op 11 oktober met de Tweede Kamer over `Integrale en transparante tarieven/bouwbeleid' heeft de Tweede Kamer ingestemd met het afschaffen van het bouwregime voor de ziekenhuizen per 1 januari 2008. De Tweede Kamer heeft aangegeven te hechten aan een robuust toezicht vooraf bij de verkoop van onroerende zaken door zorginstellingen. In de wijziging van het Uitvoeringsbesluit is, conform de wens van de meerderheid van de Tweede Kamer, gewaarborgd dat het College sanering zorginstellingen ex ante toezicht blijft houden op transacties met onroerende zaken door ziekenhuizen. De definitieve vormgeving van het ex ante toezicht zal worden vastgelegd in de Wet cliënt en kwaliteit van zorg.

Uit uw vragen blijkt dat u instemt met het afschaffen van het bouwregime voor de ziekenhuizen per 1 januari 2008. Daarom lijkt inhoudelijk niets in de weg te staan aan inwerkingtreding van de wijziging van het Uitvoeringsbesluit WTZi per 1 januari 2008. Ik heb de procedure die nodig is voor de inwerkingtreding van de wijziging van het Uitvoeringsbesluit per 1 januari 2008 in gang gezet.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink