Politie Haaglanden

Persberichten 14 december

Haaglanden, 14-12-2007

Slingerende Belg
Den Haag Een 32-jarige automobilist uit Borlo (België) gebruikte vrijdag 14 december om 02.45 uur de hele rijbaan van de Harstenhoekweg. Politieagenten controleerden de man, al gauw bleek dat de man reed onder invloed. De Belg blies 710 ugl. Hij moest zijn rijbewijs direct inleveren en kreeg een transactie van 840 euro.

Hennepkwekerij ontmanteld
Den Haag Een sterke henneplucht verraadde donderdag 13 december om 14.45 uur een hennepkwekerij in een woning aan de Westduinweg. In de woning troffen agenten 243 henneplanten en apparatuur aan. Eneco constateerde dat er illegaal stroom afgetapt werd. Alle apparatuur en planten zijn vernietigd.
Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van illegale kwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat leidt tot brandbare en zeer gevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen met het bureau bij u in de omgeving via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Snelheidscontrole
Den Haag De politie controleerde op donderdag 13 december tussen 08.00 uur en 23.00 uur op meerdere locaties op de Benoordenhoutseweg en de Bezuidenhoutseweg bijna 5.000 automobilisten. 175 automobilisten reden te hard en krijgen binnenkort een bekeuring op de deurmat. De hoogst gemeten snelheid lag op 101 km/u.

Vrouwen op de vuist in zwangerschapswinkel
Den Haag Twee Haagse vrouwen (26 en 52 jaar) hadden op donderdag 13 december rond 17.00 uur de kerstgedachte kennelijk nog niet helemaal begrepen. In de rij voor de kassa van een winkel met zwangerschaps- en babyartikelen aan de Van der Kunststraat kregen de dames ruzie, waarop de jongste van de twee een kopstoot uitdeelde aan de ander en de twee elkaar uitscholden. Nadat de gemoederen weer wat waren bekoeld, opende de 52-jarige vrouw de aanval weer en ontstond er een vechtpartij. Beide vrouwen zijn aangehouden.
Dronken man roept zelf de politie
Den Haag Een 39-jarige Hagenaar liet op vrijdag 14 december omstreeks
01.00 uur op de Soestdijksekade zijn auto achteruit rollen tegen een geparkeerde auto. Hij weigerde vervolgens een schadeformulier in te vullen en eiste de aanwezigheid van de politie. De agenten constateerden echter niet alleen de aanrijding, maar ook het feit dat deze man onder invloed van alcohol was. Hij blies 590 ugl.

Man bedreigt schoolkinderen en hun juf
Den Haag Een 23-jarige Hagenaar liet op 13 december omstreeks 12.30 uur in tram 9 een lerares weten geluidsoverlast te hebben van haar klas met schoolkinderen. Toen de juf antwoordde dat kinderen altijd wat luidruchtiger zijn dan volwassenen begon de man op de kinderen te schelden en voegde eraan toe dat hij ze een kogel door de kop zou jagen. De juf bedreigde hij ook met woorden van dezelfde strekking. Bij het arriveren van de politie was de verdachte inmiddels uit de tram gestapt, maar werd aangehouden op de Wolweversgaarde en overgebracht naar het politiebureau.

Preventieve fouilleeractie
Den Haag- Politie Haaglanden hield donderdag 13 december 2007 een preventieve fouilleeractie in het gebied rondom het station Hollands Spoor. Agenten controleerden tussen 17.00 uur en 23.00 uur de passanten op straat, inzittenden van auto's en voertuigen op de aanwezigheid van verboden wapens. In totaal werden 438 mensen en 126 voertuigen gecontroleerd en zijn 16 verdachten aangehouden. Bij de aangehouden verdachten zijn onder andere de volgende goederen in beslaggenomen, een vlindermes, stanleymes, knuppels, traangas, slagersbijl, hamers, breekijzer en schroevendraaiers.

A-select
Preventief fouilleren is bedoeld om incidenten met geweld te voorkomen en wapenbezit terug te dringen. Tijdens de actie worden zowel de locaties binnen het veiligheidsrisicogebied als personen die zich binnen het gebied bevinden A-select uitgekozen. Agenten controleren kleding, maar ook tassen, rugzakken en andere bagage op de aanwezigheid van wapens. Ook worden scooters, auto's en fietstassen doorzocht. Aangetroffen wapens en andere gevaarlijke voorwerpen worden in beslag genomen. Het gaat dan onder meer om vuurwapens, munitie, stiletto's, valmessen, vlindermessen, boksbeugels, wurgstokken en werpsterren. Ook voorwerpen die kunnen dienen als wapen, bijvoorbeeld een honkbalknuppel of een keukenmes, worden in beslag genomen.

Veiligheidsrisicogebied
Onlangs verlengde burgemeester Deetman de aanwijzing van het gebied rondom het station Hollands Spoor als veiligheidsrisicogebied. Daarmee behield de politie de bevoegdheid om in dit gebied op bepaalde tijden preventief te fouilleren. Het Openbaar Ministerie bepaalt op welke momenten preventief fouilleren is toegestaan. Het gebied rondom het station Hollands Spoor is het gebied dat omsloten wordt door het Huygenspark, de Stationsweg, de Van Limburg Stirumsraat, de Jan Blankenstraat en het Stationsplein.

Jongens betrapt
Den Haag De politie heeft donderdagmiddag 13 december omstreeks half twee in een supermarkt aan de Valkenboslaan twee jongens van 15 en 16 jaar aangehouden. De jongens hadden in de winkel een vol krat bier uit het schap gepakt en probeerden deze in te leveren bij het inname-apparaat voor statiegeldflessen. Winkelpersoneel betrapte de twee echter en sprak een politieagent aan die even een boodschap kwam doen. De twee jongens moesten mee naar het bureau, waar ze s avonds door hun moeders zijn opgehaald.

Verkeerscontrole
Den Haag Op diverse locaties in de stad heeft de politie donderdag 13 december voertuigen en de bestuurders gecontroleerd. Er is gelet op het feit of de bestuurders een autogordel droegen, op het al dan niet handsfree bellen en of de auto APK was gekeurd. In totaal zijn 30 processen-verbaal uitgeschreven.

Geen inbraak
Leidschendam Getuigen belden donderdag 13 december om 11.30 uur de politie omdat ze dachten dat er ingebroken werd in een appartement aan de Burgemeester van Duyvenlaan. Eenmaal aangekomen, bleek het niet om een inbraak te gaan, maar een poging om katten uit de woning te halen. De bewoner was opgenomen in het ziekenhuis en had aan kennissen gevraagd of ze voor zijn katten wilden zorgen. De kennissen konden echter de huismeester niet bereiken voor de sleutel, waarop de bewoner telefonisch toestemming gaf desnoods een ruit in te slaan. Daarop klom een van hen drie hoog over het balkon van de buren naar de woning. Daar forceerde hij een deur om de katten op te halen. De agenten zagen er op toe dat de deur weer netjes werd afgedicht en alleen de katten en kattenvoer met de kennissen mee gingen.

Auto totall loss tegen tramperron
Voorburg Een 19-jarige Hagenaar reed donderdag 13 december om 21.00 uur zijn auto totall loss tegen het tramperron aan de Bruijnings Ingenhoeslaan. De Hagenaar werkte niet mee en gedroeg zich aggressief tegen de politieagenten. De agenten hadden het vermoeden dat de man onder invloed was van verdovende middelen. Ze hielden de Hagenaar aan en op het bureau verrichte een politiearts een bloedproef. De man kreeg een proces-verbaal en het kentekenbewijs van zijn auto is ingevorderd.

7.000 euro aan openstaande boetes
Rijswijk Surveillerende agenten hielden donderdag 13 december om 20.30 uur op de Prinses Beatrixlaan in Rijswijk een 55-jarige man uit Den Haag aan die in een auto reed met kapotte voorlampen. De agenten controleerden via het kenteken de persoonsgegevens van de Hagenaar en ontdekten dat hij nog voor meer dan zevenduizend euro aan boetes had openstaan. Omdat hij dit bedrag niet kon betalen, is hij aangehouden.

Hardleerse automobilist aangehouden
Rijswijk Een 32-jarige man uit Den Haag is voor de derde keer betrapt op rijden met een ongeldig rijbewijs. Surveillerende agenten ontdekten op 13 december om 19.30 uur op de Rotterdamseweg in Rijswijk bij een controle dat de Hagenaar nog voor 375 euro aan boetes had openstaan en helemaal niet mocht rijden. De man is aangehouden en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Vrouw slachtoffer van babbeltruc
Rijswijk De politie zoekt een onbekende man van rond de twintig jaar die donderdagmiddag om 17.30 uur op de Henri Dunantlaan in Rijswijk op slinkse wijze een woning wist binnen te komen en een portemonnee stal. Volgens de 69-jarige bewoonster deed de man zich voor als een collectant van de Nierstichting. Nadat de vrouw geld had gedoneerd, vroeg de collectant of hij een glaasje water kon krijgen. De vrouw liet de man binnen en wees hem de weg in de keuken. Zelf ging zij in de woonkamer zitten en ze legde haar portemonnee voor zich neer onder de salontafel. Omdat de man moeite had om een glas te vinden, liep de vrouw naar de keuken om hem te helpen. Daarbij verloor ze de man kort uit het oog. Toen zij hem een flesje bier aanbood, vertrok hij snel, nog met het flesje in zijn hand. Terug in de woonkamer ontdekte de vrouw dat haar portemonnee weg was. Er zat contant geld in de portemonnee en verschillende persoonlijke spullen. De politie zoekt getuigen die de man donderdagmiddag in de Henri Dunantlaan in Rijswijk hebben gezien. Heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader? Neemt u dan contact op met de recherche van Politiebureau Rijswijk via 0900 8844. Anoniem kan uiteraard ook, via M: 0800 7000.

Nog geen vuurwerktijd
Wateringen Surveillerende agenten hoorden donderdag 13 december om 16.40 uur een paar harde knallen bij de Vliethof. Daar troffen zij een groepje jongeren, waarvan een 15-jarige uit Wateringen bekende vuurwerk te hebben afgestoken. De agenten namen de jongen mee naar het politiebureau waar ze het (illegale) vuurwerk in beslag namen. Ook namen ze contact op met zijn moeder, die geen toestemming verleende voor een Halt-afdoening. De jongen ging naar huis met een proces-verbaal voor het voorhanden hebben van illegaal vuurwerk en het afsteken van vuurwerk buiten de gestelde tijden.

Busje rijdt door na aanrijding met letsel: politie zoekt getuigen Monster Een 16-jarige jongen uit Monster raakte woensdag 12 december om 21.30 uur gewond bij een aanrijding op de Rijnweg. Een wit bestelbusje haalde hem in en raakte de brommer waar de jongen op reed, waardoor hij viel. De jongen kon zelf de brommer van zich afduwen en de berm in kruipen. Een rode Ford stopte en de inzittenden, een man en een vrouw bekommerden zich om de jongen. Hij vertelde hen waar hij woonde, waarop de vrouw daar zijn vader heeft gewaarschuwd. Zijn vader bracht hem naar het ziekenhuis, waar artsen een gebroken enkel constateerden. De jongen weet niet wie de man en vrouw zijn die hem hebben geholpen, maar hij zou hen graag bedanken voor hun hulp. De man is ongeveer 30 jaar, 1.80 lang en hij droeg zijn lange blonde haar in een staart. Ook heeft hij een blonde sik. De vrouw is ook ongeveer 30 jaar oud, 1.70-1.75 lang en droeg haar lange donkere haar los. Ze droeg donkere kleding. De politie is op zoek naar de bestuurder van het witte bestelbusje. Heeft u informatie die kan helpen de bestuurder op te sporen? Belt u dan met de politie via 0900-8844. Anoniem kunt u uw informatie doorgeven via 0800-7000.

Snelheidsduivel
Delft Politieagenten zagen vrijdag 14 december om 04.15 uur een automobilist op de A13 wel heel hard rijden. De 41-jarige man uit Den Haag reed meer dan 180 km/u. Hij kon zijn rijbewijs direct inleveren. Hij krijgt een proces verbaal.

Tandpastarovers slaan weer toe
Nootdorp Voor de tweede keer deze week probeerde donderdag 13 december een groep tandpastadieven in de Haagse regio toe te slaan. Nadat maandag in Voorburg al een 36-jarige man was betrapt tijdens de diefstal van 30 tubes tandpasta uit een supermarkt, werden donderdagmiddag opnieuw twee tandpastarovers aangehouden. Medewerkers van een supermarkt in winkelcentrum De Parade belden donderdag omstreeks half vier met de politie. Twee winkeldieven hadden zojuist de benen genomen na de diefstal van tubes tandpasta. Politieagenten wisten vrijwel direct een van hen, een 32-jarige man uit Sombeek, aan te houden. Even later kon ook een tweede man worden ingerekend. Bij deze 27-jarige man uit Venlo werden 35 tubes tandpasta gevonden. Hij had de tubes in zijn afgebonden broekspijpen zitten. Uit onderzoek van de politie is inmiddels gebleken dat uit een andere winkel in De Parade donderdagmiddag 56 tubes tandpasta zijn ontvreemd. Eerder op de dag zijn ook in Bergschenhoek (politieregio Rotterdam-Rijnmond) veel tubes tandpasta gestolen. Omdat de aangehouden verdachten alledrie uit het zuidoosten van het land komen, van oosteuropese komaf zijn en dezelfde modus operandi hanteren, onderzoekt de politie een mogelijk verband tussen de diefstallen. Er is inmiddels ook contact geweest tussen de politiekorpsen Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond.

Jongens stelen 250 pakjes sigaretten
Zoetermeer Onbekenden beroofden vrijdagochtend 14 december om 03.00 uur een winkel aan de Hannie Schaftrode in Zoetermeer. Getuigen zagen hoe vier jongens de ruit van de voordeur intrapten. Het inbraakalarm ging af, maar toen de agenten bij de winkel aankwamen, waren de daders al verdwenen. De vier inbrekers wisten ongeveer 250 pakjes sigaretten buit te maken. Bent u getuige geweest van deze inbraak of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de daders? Neemt u dan contact op met de recherche van Politiebureau Wegstapelplein via 09008844. Anoniem kan uiteraard ook, via M: 08007000.

Boete voor fietsen zonder licht
Zoetermeer De politie schreef donderdag 13 december op de Du Meelaan in Zoetermeer om 07.00 uur s morgens 56 bonnen uit voor fietsen zonder licht. Om de verkeersveiligheid van fietsers en bromfietsers, de meest kwetsbare verkeersdeelnemers, te vergroten controleert Politie Haaglanden de komende maanden in de hele regio intensief op het gebruik van de juiste verlichting en reflectoren. Een bekeuring voor defecte fietsverlichting bedraagt 20 euro.