ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV: `Bestuurders in verpleegzorg bijzonder hardleers'

"Dat er in verpleeghuizen duizenden fouten met medicijnen worden gemaakt, was een resultaat waar je op kon wachten." Dat zegt ABVAKABO FNV in een reactie op het rapport van de Inspectie voor de gezondheidszorg, dat vandaag door de Volkskrant werd gepubliceerd.

Onderhandelaar Pim van Loon noemt de sector `bijzonder hardleers'. In de medewerkerstevredenheidsonderzoeken van de afgelopen jaren geven de medewerkers steeds aan dat zij de werkdruk en inroostering onverantwoord vinden. Maar daar werd door de sector nauwelijks iets mee gedaan.

Teveel werkdruk, weinig aandacht voor kwaliteit

"De aandacht ging vooral naar efficiency en financiële processen", aldus van Loon. "De kwaliteit van de zorg kreeg onvoldoende aandacht. Het risico is nu dat medewerkers aangesproken worden op deze fouten, terwijl het juist dankzij hun inzet is dat er niet nog veel meer fouten worden gemaakt. Medewerkers die fouten maken moet je ter verantwoording kunnen roepen, maar dat kan alleen als de voorwaarden waaronder je werkt goed zijn."

In het huidige systeem, met de huidige werkdruk, is het risico op fouten gewoon heel hoog, hoe goed de werknemers ook zijn.

Van Loon: "Het schrikt werknemers ook af: wie wil er werken in een sector waar je een grote verantwoordelijkheid hebt die je niet verantwoord kunt nemen? We hebben in de huidige cao kunnen afspreken dat de werkdruk niet verder mag stijgen, maar dat is een zware onderhandeling geweest. Het is waar dat bestuurders ook te maken krijgen met bezuinigingen, maar zij zouden meer pal kunnen staan voor de kwaliteit. Wanneer zij zich verzetten tegen onverantwoorde bezuinigingen, zullen wij hen daarin steunen."

ABVAKABO FNV zal met de gegevens opnieuw naar de werkgevers gaan om het belang van betere maatregelen tegen werkdruk en betere inroostering aan te kaarten.
14-12-2007, Verpleeg- en verzorgingshuizen | Meer over: verpleeg- en