IGZ: ranglijst verpleeghuizen gebaseerd op verouderde informatie

14/12/2007 15:50



Inspectie voor de Gezondheidszorg



Vrijdag 14 december 2007 - De ranglijst voor verpleeghuizen die een landelijke krant vanochtend aankondigde morgen te publiceren is samengesteld met informatie uit 2005 over de kwaliteit in verpleeghuizen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vindt deze verouderde informatie ongeschikt voor het maken van een ranglijst. Eind 2006 zijn op de website van de IGZ (http://www.igz.nl/publicaties/instellingsrapporten/) de rapporten van ruim 350 verpleeghuizen gepubliceerd en eind 2007 volgden nog eens ruim 100 vervolgrapporten van de in 2006 slechtst-scorende huizen. Deze rapporten bevatten meer recente informatie over de kwaliteit van verpleeghuizen.

De ranglijst die door het landelijk ochtendblad is gemaakt, is samengesteld uit antwoorden op vragenlijsten die verpleeghuizen aan de IGZ aanleverden over hun prestaties in het jaar 2005. Het gaat om het zogenaamde inspectieformulier, dat tegenwoordig niet meer in deze vorm bestaat. Verdere ontwikkeling en verfijning van kwaliteitsnormen en prestatie-indicatoren hebben geleid tot het Kwaliteitskader Verantwoorde zorg dat onlangs aan Staatssecretaris Bussemaker is overhandigd. Het Kwaliteitskader bevat meetbare indicatoren die laten zien in hoeverre het een zorginstelling lukt om verantwoorde zorg te leveren. Begin 2007 is een start gemaakt met de implementatie hiervan. Met deze normen voor verantwoorde zorg willen verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen zich laten toetsen. De resultaten over 2007 worden medio 2008 openbaar via het Jaardocument Zorg. Met ingang van 2008 zijn alle zorgconcerns wettelijk verplicht via dit jaardocument inzicht te geven in hun prestaties.

Het Kwaliteitskader Verantwoorde Zorg (www.zorgvoorbeter.nl.) bevat grote verbeteringen ten opzichte van het inspectieformulier: Ervaringen van klanten of bewoners van de instelling worden meegewogen via cliëntgebonden prestatie-indicatoren. De resultaten worden gecorrigeerd naar de zorgzwaarte van cliënten, dus hoe ingewikkeld de zorg voor de bewoners is zodat er sprake is van eerlijke vergelijking tussen organisaties. Voor zowel de zorginhoudelijke indicatoren als de meting van de cliëntwaardering is een eenduidige definitie en een uniforme meetmethode vastgesteld.

Verpleeghuizen hebben de afgelopen jaren een inhaalslag geleverd waarbij steeds nauwkeuriger op medicatiefouten wordt gelet. Het is inmiddels één van de belangrijkste prioriteiten van het veld zelf. De 20 000 medicatie fouten uit 2005 waar het landelijk dagblad vanochtend over bericht zijn niet naar ernst gespecificeerd. Het zoveel mogelijk melden van allerlei zaken die mis kunnen gaan bij de medicatieverstrekking juicht de inspectie juist toe omdat men van fouten - ook die niet tot gezondheidsschade hebben geleid- moet leren en de veiligheid voor bewoners op deze manier verbetert. De IGZ heeft vorig jaar bezwaar gemaakt tegen vrijgeven van deze informatie uit de inspectieformulieren, juist omdat de meetmethoden nog niet genoeg waren verfijnd. De voorzieningenrechter besliste uiteindelijk dat de gegevens wel vrijgegeven moesten worden. Dit verklaart de tijd die er heeft gezeten tussen het verzoek van het landelijk dagblad en het vrijgeven van de informatie.