Gemeente Den Haag

Opheffing twee kleinste Haagse openbare basisscholen lijkt onvermijdelijk

De gemeente Den Haag is van plan om de twee kleinste openbare basisscholen van Den Haag met ingang van 1 augustus 2008 op te heffen. Het betreft de basisscholen De Tweemaster in Scheveningen / Duindorp en Nieuw Waldeck in Loosduinen / Waldeck.

Sluiting van een school is enorm ingrijpend voor ouders, leerlingen en personeel. In dit geval ontkomen we er niet aan. Kleine scholen kunnen slechts in stand gehouden worden met geld van scholen die wel voldoende leerlingen hebben. Te veel kleine scholen zetten een financieel gezond openbaar basisonderwijs onder druk. In het belang van goed functionerend openbaar onderwijs moeten we deze stap zetten, aldus wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd, en Sport).

Het leerlingenaantal van De Tweemaster bedroeg op 1 oktober 2007 63. Nieuw Waldeck telde op dat moment 86 leerlingen. Dat is ver onder de opheffingsnorm van 200 leerlingen die het ministerie van OCW stelt. Perspectief op groei van het aantal leerlingen van deze twee kleinste Haagse scholen is er niet.

Afwegingskader
De gemeente Den Haag presenteerde dit jaar beleid om de positie van het openbaar basisonderwijs te verstevigen. Reden was de afname van het aantal leerlingen en het grote aantal kleine scholen in het openbaar onderwijs. Door betere promotie- en scherpere profilering van de scholen moet het openbaar onderwijs een impuls krijgen. Maar niet voor alle openbare basisscholen biedt dat voldoende perspectief.

Begeleiding ouders en personeel
Het personeel en de ouders van leerlingen van De Tweemaster en Nieuw Waldeck zijn over de voorgenomen sluiting van de scholen op de hoogte gesteld. Ouders en kinderen krijgen hulp bij het vinden van een andere school. Het personeel van de op te heffen scholen kan zonder meer binnen het openbaar onderwijs worden herplaatst in een passende functie. Na afronding van de medezeggenschapsprocedure vindt in het voorjaar van 2008 definitieve besluitvorming in de gemeenteraad plaats.