GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

13 december 2007

Nieuwe eindejaarscampagne van GAIA tegen foie gras:
Folter een virtuele gans en spaar de echte: eet geen foie gras
www.foltereengans.be

GAIA filmt eendenleed voor foie gras-productie in Belgische bedrijven en slachthuis

Met nieuwe verborgen camerabeelden lanceert GAIA vandaag haar nieuwe eindejaarscampagne tegen foie gras, waarmee de dierenrechtenorganisatie de mensen oproept om geen foie gras te eten. De beelden, gefilmd in Belgische foie gras-bedrijven en in een Belgisch slachthuis laten er geen twijfel over bestaan: de productie van foie gras veroorzaakt veel meer dierenleed dan gedacht. Reden te meer voor GAIA om enkele tanden bij te steken, met een opvallende, interactieve en confronterende campagne, die zich richt tot de (potentiële) consumenten van het resultaat van dierenmishandeling.

GAIA filmde eenden in chronische ademnood als gevolg van de brutale elektrische of pneumatische dwangvoederbehandeling, en dieren die vergeefs trachten te ontsnappen uit vuile batterijkooitjes van 30 cm x 30 cm, waarin ze niet eens kunnen draaien of keren. GAIA's terreinonderzoekers troffen ook, o.a. in vuilnisbakken, dode eenden aan die het dwangvoederen niet overleefd hadden.

> Klik hier om de beelden te bekijken van 1993. Vanaf vrijdag 14 december kan je hier de nieuwe undercoverbeelden bekijken, gefilmd in 2006 en 2007.

De ganzen happen voortdurend naar lucht.

En in beeld geeft een foie gras kweker toe: `De laatste week lijden ze toch een beetje' (!). GAIA slaagde er ook in te filmen hoe in een slachthuis foie gras-eenden, ook gekwetste, niet verdoofd zoals wettelijk vereist, maar nog bij bewustzijn met een mes de keel overgehaald worden.

De ganzen worden bij bewustzijn de keel overgehaald.

GAIA pakt de (potentiële) consument bij de keel gedurende de eindejaarsperiode via verschillende kanalen:


* een mobiel reuzenscherm van 4 m x 2 m in dertien steden,
* de wel heel bijzondere website www.foltereengans.be,
* advertenties in kranten en tijdschriften,
* speciale banners op websites van verschillende media, blisters
* en de verspreiding van tienduizenden speciale boodschappenzakken.

Vandaag zette GAIA de campagne in met een actie in Brussel.

7 campagneluiken:


1. Eendenmishandeling in beeld
De verborgen camerabeelden tonen verder hoe een kweekster pas na enkele pogingen erin slaagt een lange metalen trechterbuis door de bek van een weerspannige eend te duwen, tot aan de voormaag, waarlangs grote hoeveelheden maïs geperst worden. De foie gras-eenden verkeren vooral de laatste week in chronische ademnood: met wijdopen gesperde bek happen ze voortdurend naar lucht, o.a. omdat bij gebrek aan middenrif hun extreem vergrote lever rechtstreeks op hun longen drukt. In het slachthuis spartelen en slaan eenden, ook gekwetste, nog wild met hun vleugels terwijl het bloed uit hun bek en overgesneden keel druipt. Dit zijn geen stuiptrekkingen. Het stroombad waar ze doorheen gesleept zijn, heeft hen niet verdoofd.


2. Eendenleed in 13 steden op mobiel scherm van 4 m x 2 m In Vlaanderen en Wallonië zal men de komende twee weken niet kunnen kijken naast de beelden van het eenden- en ganzenleed voor foie gras. Een mobiel scherm van vier bij twee meter rijdt vanaf vandaag tot en met 29 december rond in Brussel, Leuven, Charleroi, Antwerpen, Hasselt, Brugge, Gent, Luik, Aarlen, Kortrijk, Namen, Doornik en Bergen.


3. www.foltereengans.be
Ook met deze wel heel bijzondere site roept GAIA de mensen op om geen foie gras te eten. Wie toch per se een gans wil folteren, kan terecht op www.foltereengans.be: kies je favoriete folterinstrument (een dynamietstaaf, een bunsenbrander of een tang) en leef je uit op een virtuele gans. Voor de liefhebber die zich echt niet kan bedwingen en zich eens wil uitleven. Beter dat dan door foie gras te eten echte dieren doen lijden, is de boodschap.


4. 60 000 boodschappenzakken
Onder het motto `Folter deze gans en spaar de echte' worden 60.000 boodschappenzakken met de afbeelding van een gans verspreid over heel het land. Beter een gans op een zak via het handvat de strot dichtknijpen dan de echte doen lijden voor foie gras, is hier de boodschap. Krantenwinkels over het hele land verdelen van 17 december tot en met 22 december gratis 50.000 van deze zakken en GAIA-actievoerders zullen er vanaf dinsdag 18 december 10.000 op straat uitdelen in acht Belgische steden: Antwerpen, Hasselt, Gent, Luik, Kortrijk, Namen, Doornik en Bergen.


5. Krantenadvertenties
Kleinere en paginagrote opvallende, interactieve advertenties verschijnen van 14 tot 24 december in 5 Nederlandstalige en 9 Franstalige kranten.


6. Banners en 7. Blister

- Op websites van twee Vlaamse kranten, 10 Franstalige en 1 Franstalige radio- en tv-zender verschijnt een banner van 17 tot 24 december.

- De volgende editie van een jongerenblad, gewijd aan delicatessen, steekt in een aparte verpakking: een GAIA-blister met de opdruk van een gans die men aan flarden mag scheuren.

Toelichting: martelgang in cijfers - wetenschappers Europese Commissie over foie gras


* tienduizenden eenden en enkele duizenden ganzen jaarlijks onder dwang gevoederd in België

* eendenlever wordt door dwangvoedering tot 10 keer groter dan normaal (in tegenstelling tot anderhalve keer grotere lever in natuurlijke omstandigheden wanneer de dieren zich zelf volproppen voor de wintertrek)

* eenden 12 tot 15 dagen en ganzen 23 dagen onder dwang gevoederd, 2 tot 3 keer/dag.

* Uit `Welzijnsaspecten van de productie van foie gras bij eenden en ganzen', Wetenschappelijk Comité dierengezondheid en -welzijn van de Europese Commissie (1998)

* `De hypergetrofieerde lever moet beschouwd worden als een pathologie'

* `Het sterftecijfer varieert tussen 2 en 4 %, terwijl het sterftecijfer in gewone eendenkwekerijen op 0,2 % ligt' (of 15 tot 20 keer hoger, onderzoeken gevoerd in Spanje, Frankrijk en België)
* Besluit: `Het dwangvoederen, zoals het vandaag wordt uitgevoerd, is in grote mate schadelijk voor het welzijn van de vogels.'

> Meer over onze campagne tegen foie gras Zie het origineel