Provincie Friesland


---

Embargo tot vrijdag 14 december 2007 19.30 uur

PERSBERICHT

Nummer: 398 TR
Datum: 14 december 2007

Henk Kroes Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Vrijdag 14 december reikt Commissaris van de Koningin drs. E.H.T.M. Nijpels aan de heer ir. H. Kroes de versierselen uit die horen bij de benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Nijpels doet dit tijdens het afscheid van Henk Kroes als voorzitter van Vereniging "de Friesche Elfsteden'. Bij zijn afscheid van "It Fryske Gea' in 1993, is Kroes benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Voor de vele activiteiten die hij hierna heeft verricht, in het bijzonder voor vereniging "de Friesche Elfsteden", is hij bij bevordering benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Henk Kroes heeft in zijn voorzitterschap voor de Vereniging "de Friesche Elfsteden' een belangrijke bijdrage geleverd aan de professionalisering van de vereniging. Met de legendarische woorden ter aankondiging van de tocht der tochten in 1997: 'It giet oan', werd Kroes ook buiten Fryslân bekend. De Elfstedentocht van 1997 groeide uit tot een mega-evenement met grote nationale en internationale uitstraling. Kroes wordt gezien als het landelijke gezicht van de vereniging. Hij heeft zich geruime tijd voor de samenleving ingespannen en anderen gestimuleerd en werkzaamheden voor de samenleving verricht die een bijzondere waarde hebben.

De heer Kroes is een veelzijdig man. Naast activiteiten voor de Vereniging "de Friesche Elfsteden" is Kroes op alle mogelijke terreinen actief, of actief geweest. Zo is hij in zijn woonplaats Boazum voorzitter van een Stichting die het dorpscafé beheert en lid van de nieuwbouwcommissie van het dorpsbelang. Daarnaast is hij president kerkvoogd van de Hervormde Gemeente Boazum en voorzitter van de streekkerkenraad de Slachsang. De heer Kroes is lid geweest van de Raad van Toezicht en vervolgens voorzitter van de Ledenvergadering van de Vereniging Friesland Bank geworden. Hij zoekt sponsoren voor het Berne Iepenloftspul Easterwierrum en is hiervoor beschermheer en adviseur. Als voorzitter van Simmer 2000, een reünie voor alle Friezen, die Fryslân of Nederland in het verleden hadden verlaten, organiseerde hij een evenement waar ruim 60.000 mensen uit Nederland en 6.000 Friezen uit het buitenland aan deelnamen. De heer Kroes heeft als bestuurslid en mede-organisator diverse sponsortochten georganiseerd. Hij heeft daarnaast zelf ook duizenden kilometers op de Fiets afgelegd voor o.a.: Stichting Hulpgoederen Roemenië, onderwijs in Ghana en de strijd tegen de ziekte Polio. Kroes is nu tevens voorzitter van het bestuur van de Stichting Duurzaamheidscentrum Lauwersoog en jurylid van de Sulveren Skries, een Friese prijs voor het beste plan op het gebied van natuur- en landschapsbeheer.


---- --