Gemeente Heerlen

Persbericht

Gemeente Heerlen, 14 december 2007

Akkoord Masterplan Zorgvallei Parkstad Limburg

Het college van de gemeente Heerlen heeft ingestemd met het Masterplan Zorgvallei Parkstad Limburg. Het gaat hier om een gezamenlijke ontwikkeling van drie grote zorgpartijen in Parkstad; Atrium Medisch Centrum Parkstad, Mondriaan Zorggroep en zorgorganisatie Sevagram. De Zorgvallei moet bijdragen aan de continuïteit en kwaliteit van de zorgvoorzieningen in de regio. De gemeente vindt een goede zorgketen met goede zorg- en dienstverlening zeer belangrijk. Vooral in Parkstad Limburg waar de vergrijzing sterker toeneemt dan in andere delen van het land.

De drie zorgpartijen zijn momenteel ook al in elkaars nabijheid gevestigd in het gebied tussen de Keulseweg, Tichelbeekstraat en JF Kennedylaan en alle drie bezig met plannen voor nieuwe huisvesting of uitbreiding. Met de ontwikkeling van een centrale Zorgvallei Parkstad Limburg kunnen de partijen meer samenwerken en elkaar versterken. Voor de inwoners van Parkstad Limburg die zorg nodig hebben, zijn in de toekomst veel soorten zorg op één plek te vinden.

Bundeling van kennis en specialismen
Het concept van de Zorgvallei is gebaseerd op de drie instellingen. Hoewel zij verschillende kerntaken en behandelwijzen kennen, vullen zij elkaar wel aan in de cure-carelijn. De zorgfuncties van de bestaande instellingen worden aangevuld met zorggerelateerde voorzieningen op het gebied van preventie, ziekenhuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg, ouderenzorg, revalidatie, onderwijs en onderzoek. Hiervoor zal het gebied tussen Sevagram en Atrium MC (direct langs de stadsautoweg) verder bebouwd worden en daardoor een meer verstedelijkt en zichtbaar karakter krijgen. Het gebied van de Mondriaan Zorggroep wordt ingericht als campus met verschillende gebouwen en veel groen. Het nieuw te realiseren programma bestaat onder meer uit:
· Zorgfuncties: 70.550 m2

· Zorggerelateerde functies: 19.000 m2

· Facilitaire functies 10.300 m2

· Niet-zorggerelateerde functies: 3.860 m2
· Opleidingen 5.500 m2

Omgeving
Bij de uitwerking van het Masterplan wordt zorgvuldig rekening gehouden met de natuurlijke omgeving en de beekdalzone. Dit ecologisch groengebied wordt aantrekkelijker en voor iedereen zichtbaarder gemaakt. Op deze manier ontstaat een groene parkachtige omgeving die bijdraagt aan het herstel en welzijn van de patiënten. Ook is er meer aandacht voor verbetering van de langzaam verkeersstromen (wandelen en fietsen) en de aansluiting op de aangrenzende wijken. De auto wordt zoveel mogelijk geweerd. Hoe de verbindingen, ontsluitingswegen en parkeerruimtes precies worden ingericht, zal nog verder worden uitgewerkt en met de verschillende partijen uit de buurt worden besproken. Ook wordt er voldoende mogelijkheid gegeven voor inspraak.

Zorgacademie
In de zomer van 2006 zijn de gemeente Heerlen en het ROC Arcuscollege overeengekomen om de zorg- en zorggerelateerde opleidingen ook in de Zorgvallei Parkstad Limburg te huisvesten. Op dit moment loopt er een onderzoek naar de mogelijke locatie. De besluitvorming hierover loopt via een apart traject.

Hoe nu verder?
Na goedkeuring door de gemeenteraad zullen het Masterplan en het stedenbouwkundig ontwerp verder worden uitgewerkt tot een definitief stedenbouwkundig plan en wordt de financiële haalbaarheid getoetst. Het basismodel voor het Masterplan is zo opgesteld dat de ontwikkelingen plaats kunnen vinden over een termijn van 20 jaar. De verschillende gebouwen kunnen los van elkaar worden gerealiseerd. Ook kunnen bestaande gebouwen behouden blijven. Het verdere initiatief voor de planontwikkeling ligt vooral bij de drie zorginstellingen. De gemeente bewaakt het proces en toetst de plannen aan de wettelijke regelgeving.

Afdeling Communicatie
Reina Cobussen, 045-5604853
Algemeen persnummer: (045) 5604070
Persnummer buiten kantooruren: 06 - 30731041
e-mail: persvoorlichting@heerlen.nl