Trimbos-instituut

14-12-2007
Decembermaand biedt kansen voor alcoholopvoeding

Utrecht, 14 december 2007 We weten inmiddels allemaal dat alcohol ronduit slecht is voor opgroeiende jongeren. Als je als ouder het beste wilt voor je kind, geef je ze met de feestdagen dus geen champagne, glaasje wijn, borrel, of ander alcoholisch drankje. Met deze uitspraak lanceerde de minister van Jeugd en Gezin Rouvoet de nieuwste voorlichtingsspot van het Trimbos-instituut voor ouders over alcohol. In deze feestmaand is het extra belangrijk voor ouders om duidelijke grenzen te stellen: geen alcohol voor opgroeiende kinderen, en in ieder geval niet zolang ze nog geen 16 jaar zijn. Het Trimbos-instituut en het Ministerie voor Jeugd en Gezin ondersteunen ouders hierin. De voorlichtingsspot wordt van 15 december tot 15 januari op alle Nederlandse TV-zenders uitgezonden.

Voor de meeste mensen is december een feestelijke maand, waarin we gezellig met het gezin rond de kerstboom en aan tafel zitten. Een glaasje wijn of ander alcoholisch drankje hoort daar voor veel mensen vanzelfsprekend bij. Maar dat geldt niet voor kinderen, voor hen is alcohol bijzonder schadelijk. Met name voor opgroeiende kinderen is de invloed op de ontwikkeling van de hersenen groot. Via de voorlichtingsspot worden ouders opgeroepen om 'nee' te zeggen tegen alcoholgebruik door hun kind en de campagnesite zegNEEderland.nl te bezoeken. Op deze site staan meer informatie en tips, plus een overzicht van de ouderavonden die sinds dit jaar door het hele land georganiseerd worden. In 2007 zijn al ongeveer 240 ouderavonden gegeven en ook in 2008 staan er weer vele op stapel.

Regels
Ouders hebben invloed op hun kinderen en kunnen alcoholschade bij hun kind voorkomen. Simpelweg door hen te verbieden alcohol te drinken. Als kinderen van hun ouders niet mogen drinken vóór het 16e jaar, dan beginnen zij later met drinken. Duidelijke regels over alcohol werken dus. Daarnaast is het van belang het goede voorbeeld te geven: als ouders zich zelf houden aan het alcoholadvies voor volwassenen verkleint dit ook de kans dat kinderen later te veel gaan drinken.

www.zegNEEderland.nl
Naast het laatste spotje, vinden ouders op zegNEEderland.nl informatie over de opvoeding rond alcohol. Op de site vertellen bekende Nederlanders, zoals Anita Witzier en Jochem van Gelder, hoe het er bij hen thuis aan toe gaat. Ook vinden ouders hier praktische tips en informatieve links. Ouders die behoefte hebben aan meer voorlichting, kunnen een overzicht vinden van de ouderavonden die door het hele land worden georganiseerd. Tijdens deze ouderavonden voor het voortgezet onderwijs én het basisonderwijs, kunnen ouders met een deskundige en met elkaar kennis en ervaringen uitwisselen over de opvoeding rond alcohol.

---

Journalisten met vragen naar aanleiding van bovenstaand persbericht kunnen contact opnemen met Anke Wammes (030 - 297 11 07) of Marjan Heuving (030 - 297 11 38), voorlichters van het Trimbos-instituut. Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00 Fax: (030) 297 11 11