Milieudefensie: gemengde gevoelens over Bali

15/12/2007 11:22



Milieudefensie



Milieudefensie heeft gemengde gevoelens over de uitkomst van de milieutop in Bali. Willem Verhaak, campagneleider Klimaat en Energie is opgelucht dat de VS uiteindelijk door de bocht zijn gegaan, maar zwaar teleurgesteld dat er geen concrete reductieafspraken zijn gemaakt. Milieudefensie is hoopvol gestemd over de vorming van een kopgroep van de huidige Kyoto-landen die zich wel de bereidheid hebben uitgesproken om in 2020 de uitstoot van CO2 met 25 tot 40 procent te reduceren.

In Bali is in de loop van de zaterdagmiddag lokale tijd een akkoord bereikt. In de zogenaamde 'routekaart', die richting moet geven voor twee jaar onderhandelingen over een vervolgafspraak op Kyoto, staan geen concrete afspraken over de vermindering van de CO2-uitstoot. Als doelstelling voor de onderhandelingen die vanaf volgend jaar beginnen en moeten leiden tot een vervolg op het Kyoto-verdrag, hebben de lidstaten nu vastgelegd dat "diepgaande vermindering van wereldwijde emissies vereist is om de uiteindelijke doelstellingen te bereiken." De uiteindelijke doelstelling behelst een vermindering van de uitstoot van vijftig procent in het jaar 2050.

Milieudefensie is blij dat een kopgroep van deelnemers aan het huidige Kyoto-verdrag, het leeuwendeel van de rijke landen exclusief de Verenigde Staten, zich nu al concreet hebben uitgesproken over de benodigde reducties: te weten 25 tot 40 procent in 2020.

Milieudefensie roept de EU, Nederland en alle landen van goede wil om al direct zelf aan de slag te gaan en niet te blijven steken in halve maatregelen. Zo zou Nederland in navolging van Groot-Britannie een klimaatwet moeten invoeren, waarin jaarlijkse CO2 reducties van tenminste 3 procent juridisch bindend vastgelegd moeten worden. Op het moment dat er in 2008 een nieuwe president aantreedt in de Verenigde Staten moeten de mondiale onderhandelingen over het vervolg van Kyoto met grote spoed worden hervat. Op onderdelen heeft ook de Europese Unie onvoldoende ambitie getoond. Zij heeft het nagelaten om met goede voorstellen te komen voor een effectieve technologie-overdracht aan ontwikkelingslanden en zich onvoldoende ingezet voor de instelling van een substantieel fonds voor ontwikkelingslanden om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen.