RTL Group

Nederlandse Dakar-deelnemers in actie tijdens de 'RTL GP Dakar Pre-Proloog'

De legendarische Dakar Rally is uitgegroeid tot een uniek evenement dat ook in Nederland een grote groep kijkers aan de tv weet te kluisteren. Zo wist RTL GP: Dakar 2007 bij RTL 7 gemiddeld 452.800 kijkers (6 jaar en ouder) te boeien, een stijging van ruim vijftien procent ten opzichte van de editie van 2006. En ook de enige officiële Nederlandse Dakar-site, www.rtlgp.nl/dakar, boekte uitstekende cijfers, met dagen dat er bijna 400.000 pageviews werden geboekt. In de aanloop naar Dakar 2008, die op 5 januari 2008 van start gaat in Lissabon, vindt op zaterdag 8 december de officiële RTL GP Dakar Pre-Proloog plaats in Valkenswaard. Dit evenement, waar vorig jaar bijna tienduizend toeschouwers op afkwamen, is de enige echte mogelijkheid voor het publiek om alle Nederlandse motoren, autos en vrachtwagens in actie te zien. Een impressie van dit spektakel wordt op zondag 16 december uitgezonden bij RTL 7.

Zo verschijnen onder anderen Hans Stacey, Dakarwinnaar bij de trucks vorig jaar, en Jan en Gerard de Rooy in Valkenswaard aan de start. Alle trucks rijden een snelle tijdronde op het EuroCircuit. De twee snelste vrachtwagens plaatsen zich voor de finale, waarin beide rijders een nieuwe tijdronde moeten rijden. De snelste coureur wordt gekroond tot winnaar van de RTL GP Dakar Pre-Proloog bij de trucks. Ook de autos rijden volgens dit zelfde concept: allemaal maken ze een getimede ronde, waarna de twee snelste autos de finale rijden. Meest opmerkelijke duo is misschien wel Dakar-veteraan Chris Leyds en RTL Travel-presentator Chris Zegers. Zij maken deel uit van het grootste Nederlandse Dakar-team uit de historie van de rally: het Team Dakarsport, bestaande uit vier autos, twee racetrucks, een quad en acht motoren. Bij die motorrijders zijn onder anderen de enige Nederlandse vrouwelijke deelnemer Mirjam Pol en debutant Jurgen van den Goorbergh, die zijn wegracer inruilt voor de crossmotor. De in totaal bijna dertig motorrijders zullen in drie verschillende manches rijden, waarbij de drie beste rijders per manche zich plaatsen voor de finale. De overgebleven motorrijders krijgen nog een kans in de verliezersronde: de snelste twee van deze heat plaatsen zich alsnog voor de finale. Uiteindelijk is er de Grote Finale waarin de snelste elf rijders strijden om de overwinning. Tussen de races door worden er diverse demonstraties georganiseerd, dus ook dan is er meer dan genoeg spektakel te zien.

Kaarten voor dit evenement à 12,50 zijn verkrijgbaar via www.rtlgp.nl en geven de hele dag onbeperkt toegang tot zowel de paddock als langs de baan (kinderen tot 12 jaar 5,00), maar uiteraard is er ook een verslag van dit unieke evenement te zien bij RTL 7 op zondag 16 december om 23.00 uur.

Uitzending RTL GP: Dakar 2008 Pre-Proloog: Zondag 16 december tussen 23.00 en 0.00 uur bij RTL 7. Herhaling op zaterdag 22 december tussen 24.00 en 01.00 uur en zondag 30 december tussen 16.00 en 17.00 uur.

Website: RTL GP

---

Noot aan de redactie: voor meer informatie en/of interviews kunt u contact opnemen met Miranda Geise, RTL Nederland Communicatie, via tel: 035 - 6718698 of miranda.geise@rtl.nl