Ingezonden persbericht


Movies that Matter over mensenrechten in China

In deze derde aflevering van Movies that Matter staan mensenrechten en mensensmokkel centraal.

Wat zijn dat voor mensen, die onder levensgevaarlijke omstandigheden Chinezen Europa binnensmokkelen? Vanmiddag het antwoord.

Te zien is de speelfilm True North van regisseur Steve Hudson te zien. In deze speelfilm vangen vier Schotse vissers, een vader, een zoon, een maat en een kok, te weinig om hun boot te behouden. Dan krijgt de zoon in Oostende een pak geld in handen gedrukt. Hij hoeft alleen maar een groep Chinezen over te zetten. De maat vindt het een geweldig idee; de anderen vertellen ze niks. Maar eenmaal op volle zee teisteren de kou, een verschrikkelijke storm en uitwerpselen het ruim met de immigranten. Ondertussen vecht de bemanning zijn persoonlijke gevechten uit. Maar hoe persoonlijk is voor hen de lading?

Voor justitie is mensensmokkel een strafbaar feit. Voor migranten is dit vaak de enige manier om hun land te verlaten. Ongeveer 60% van de asielzoekers die zich in Nederland melden, blijkt door iemand, de 'reisagent', tegen betaling geholpen te zijn bij de reis. Chinese smokkelorganisaties zijn berucht; zij houden hun cliënten vaak jarenlang in een wurggreep. Niet-afgeloste schulden leiden tot moord. Een reis vanuit China naar het Westen kost duizenden dollars. Om deze schulden te kunnen betalen, worden zij soms gedwongen zelf criminele diensten te verlenen. Toch maken jaarlijks veel Chinezen gebruik van de diensten van deze zogenaamde slangenkoppen en zijn daarmee zowel klant als slachtoffer.

Hierover en over de mensenrechtensituatie in China, vertelt de landenspecialist China van Amnesty International in een vraaggesprek met Renate van der Zee; schrijfster en journaliste voor onder andere NRC Handelsblad en Opzij. Ook kunt u meedoen aan de Rights Supporters Actie van Amnesty International voor de vrijlating van de Chinese gewetensgevangene Shi Tao.

Programma en sprekers
14.30 uur Inloop
15.00 uur Welkom door Stef de Niet; bestuursvoorzitter Stichting Lancelot Opening van het programma door dagvoorzitter Renate van der Zee 15.10 uur Vertoning True North
16.45 uur Vraaggesprek
17.15 uur Einde programma

Movies that Matter Den Haag combineert een speelfilm en verdiepingsprogramma over actuele mensenrechtenthema's in het kader van het landelijk filmprogramma Movies that Matter. -----------------------

Locatie: Filmhuis Den Haag, Spui 191 in Den Haag
Datum: zondag 16 december 2007
Aanvang: 15.00 uur
Toegang: 7,50 euro
Reserveren: (070) 365 60 30


---- --