Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Voor scholieren
Voor leraren

International Polar Year - Nederland

BREEK HET IJS - Poolwetenschap en kunst

16 december 2007
14.00 - 15.30 uur

Utrechts Debatcentrum Tumult organiseert i.s.m de Stadsschouwburg Utrecht een debat over wat kunst en wetenschap. Wat hebben kunst en de wetenschap elkaar te bieden? Het Internationaal Pool Jaar stuwt het klimaatonderzoek, waardoor meer wetenschappers dan ooit zich in de koudste gebieden op aarde wagen. Ondertussen zoekt een handvol kunstenaars op hun eigen manier naar nieuwe inzichten m.b.t. klimaatverandering. Kunstenaars worden hiervoor zelfs meegenomen naar de onderzoeksgebieden door de wetenschappers.
Waarom is dat? Gaat er in de toekomst standaard een artistiek leider mee op wetenschappelijke expedities? Of moeten de wetenschappers voortaan een jaartje kunstacademie doorlopen alvorens te promoveren? En wat zou het resultaat kunnen zijn van deze
artistiek/wetenschappelijke poolbezoeken? Kom hun werken bekijken en geef uw visie!

In het forum: Rob Zwijnenberg, hoogleraar kunstgeschiedenis in relatie tot de natuurwetenschappen Universiteit Leiden; Ap Verheggen, beeldhouwer en filmer (Road to Nowhere over het lot van de Inuït); Caroline Coolen, beeldend kunstenaar (ging naar Spitsbergen in augustus 2007 met een team van wetenschappers en kunstenaars); Arno Vlooswijk, kunstenaar, maker van thermische beelden in het noordpoolgebied; Astrid van Baalen en Hester Aardse, kunstenaars PARS Foundation en Willem Rasing, antropoloog.
Het debat is onderdeel van NU07 kameel in de polder.

Wanneer? Zondag 16 december, 14.00 - 15.30 uur

Waar? Stadsschouwburg, Lucabolwerk 24, Utrecht

Meer informatie: www.tumultdebat.nl