Gemeente Gilze en Rijen

Klein Zwitserland krijgt flinke onderhoudsbeurt

Inwoners welkom bij informatiebijeenkomst en rondwandeling

De gemeente Gilze en Rijen en Hotel Gilze-Rijen houden in samenwerking met de Bosgroep Zuid Nederland op zondagmiddag 16 december aanstaande een informatiebijeenkomst met rondwandeling in bosgebied Klein Zwitserland in Gilze.

Het bosperceel en de voormalige recreatieplas kennen achterstallig onderhoud. Er is daardoor wildgroei van verschillende uitheemse plantensoorten ontstaan. De Bosgroep Zuid Nederland heeft nu een groenbeheerplan voor het gebied opgesteld. De bijeenkomst is bedoeld om belangstellenden uitleg te geven over het plan en daadwerkelijk te laten zien, waarom een onderhoudsbeurt hard nodig is.

De Amerikaanse eiken die aan de karakteristieke laan in het gebied staan, blijven behouden. (Foto Jeanne de Hoon)

Burgemeester en wethouders hechten belang aan het behoud van de aanwezige natuurwaarden en besloten daarom tot het uitvoeren van de onderhouds-werkzaamheden. Het is de bedoeling de afwisseling van planten-, struiken- en boomsoorten te vergroten en daarmee ook die van insecten, vogels en kleine zoogdieren. Bovendien wil het college de veiligheid voor het publiek en de toegankelijkheid van het gebied vergroten.

De werkzaamheden bestaan onder andere uit:


* het bestrijden van de Amerikaanse vogelkers en het vellen van Amerikaanse eiken (met uitzondering van de eiken aan de karakteristieke laan die door het gebied loopt). Beide boomsoorten verdringen de andere bomen en struiken;
* het controleren van bomen op dood takhout en stormschade;
* het herstellen van de entree en de parkeerplaats. De gemeente en Hotel Gilze -Rijen (de huurder van een deel van het perceel) gaan gezamenlijk met een aannemer in zee. De bedoeling is om in de eerste week van januari 2008 met de werkzaamheden te beginnen.

De informatiebijeenkomst met aansluitend rondwandeling begint op zondagmiddag 16 december om 14.00 uur in de Vossenzaal van Hotel Gilze-Rijen, Klein Zwitserland 8, 5126 TA Gilze. De rondwandeling start om 14.30 uur. Na afloop van deze wandeling is er bij terugkomst (rond 15.30 uur) in de Vossenzaal nog gelegenheid tot het stellen van vragen.

U bent van harte welkom.