Nederlandse Islamitische Omroep

Onderwerpen Nioscoop, 16 december 2007, 15.00 tot 15.30 uur, Nederland 2

'The man in the Mosque'
De Turkse populaire soefi zanger, ney-speler imam Necipoglu bracht onlangs het muziekalbum 'The man in the Mosque' uit. Wie is deze man in de moskee? In het kader van het Mevlana jaar organiseerden de stichtingen Mystiek en Kulsan een concert in Rotterdam. NioScoop was erbij en sprak met de imam over muziek en de islam.

Nieuwe moslims en hun visie op de islam
Ondanks het slechte imago van de islam in Nederland kiezen steeds meer autochtonen voor de islam. Het aantal bekeerlingen wordt momenteel geschat op ongeveer 12.000. Hoe ziet voor bekeerlingen de geloofsbeleving eruit en in hoeverre verschilt die van geboren moslims? Aanstaande zondag in NioScoop vertellen vijf autochtone moslims over hun visie op de islam.

De Horizon zaterdag 15 december, tussen 19.30 en 20.10 op Radio 5.

In Nederland tot in de eeuwigheid.
De grootste groep moslims in Nederland vormen de zogenaamde gastarbeiders en hun nakomelingen. Zowel de eerste generatie als de Nederlandse overheid dacht dat zij terug zouden keren naar het land van herkomst. Dat dit veelal niet is gebeurd, is algemeen bekend. Toch is er één moment waarop velen van de eerste generatie ervoor kiezen alsnog naar hun geboorteland terug te keren: bij het overlijden. Voor de oudere generatie is dit vrijwel vanzelfsprekend. Vaak hebben zij in het land van herkomst al een polis afgesloten die zorgt voor terugkeer naar het herkomstland. Maar de situatie voor hun nakomelingen is een stuk minder duidelijk: hebben zij bijvoorbeeld geen behoefte aan het opzoeken van de ouder in Nederland? En wat willen zij zelf bij overlijden: terug naar de rest van de familie of blijven in Nederland omdat ook hun kinderen hier weer zullen opgroeien? Belangrijke vragen voor de islamitische gemeenschap zelf, maar ook voor de Nederlandse overheid. Sommige gemeenten zitten niet te wachten op aparte begraafplaatsen voor moslims; zij vinden dat daar teveel regels en moeilijkheden mee gepaard gaan. Hoe lossen we deze problemen op?

Verder hoort u islamkenner Youssef Mellouk aan het woord. Hij vertelt hoe wij het beste met verdriet en rouw om kunnen gaan en voor welke islamitische punten we daarbij aandacht kunnen hebben.