Gemeente Hattem

Let op EMBARGO
Tot zondagmiddag 16 december 2007, 17.00 uur

'Huisarts onder de cardiologen' W.J.S. Louridtz benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Hattem, 14 december 2007 - Op zondag 16 december wordt de heer W.J.S. Louridtz (1942), cardioloog bij de maatschap cardiologie van de Isala Klinieken te Zwolle, benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De burgemeester van Hattem, de heer P.A. Zoon, zal de heer Louridtz de bij de onderscheiding behorende versierselen uitreiken tijdens een symposium in De Spiegel te Zwolle.

Decorandus wordt gezien als 'de huisarts onder de cardiologen'. Zowel privé als in zijn werk was en is er altijd aandacht voor de mens. Hij is het best te karakteriseren als een algemeen cardioloog, met een groot sociaal gevoel en een makkelijke communicatie. Dit resulteerde in een specifieke patiëntenpopulatie uit alle lagen van de bevolking met een vaak door hen uitgesproken grote waardering. Decorandus heeft zich gedurende zijn loopbaan enorm hard gemaakt voor de Nederlandse Hartstichting.

Hartstichting en cardiologie
Dhr. Louridtz was in de jaren 1979 tot en met 1987 zowel lid (en vice-voorzitter) van het Hoofdbestuur van de Vrienden van de Hartstichting als lid van de Stichtingsraad van de Hartstichting. Hij vertegenwoordigde de Hartstichting hierbij zeer fanatiek in zowel binnen- als buitenland.

Decorandus ís eigenlijk de hartstichting: de vraag kan namelijk gesteld worden: "Welk, bij de hartstichting betrokken, persoon kent de heer Louridtz eigenlijk niet ?".

Niet alleen heeft decorandus in de jaren tachtig belangeloos diverse functies in het bestuur van zowel de stichtingsraad als de Vrienden van de hartstichting vervuld, maar ook nu nog is hij een graag geziene gast (en vrijwillig medewerker/vraagbaak) bij de verschillende (vrijwilligers) activiteiten van de hartstichting.

Ondanks zijn drukke praktijkvoering als cardioloog heeft decorandus, ook na zijn tijd in het hoofdbestuur én de stichtingraad, altijd de tijd gevonden (en vindt deze nog steeds) om de Hartstichting te adviseren en te ondersteunen bij het nastreven en bereiken van haar doelstellingen op het terrein van wetenschappelijk onderzoek, preventie/voorlichting en innovatieve verbeteringen in de patiëntenzorg.

Decorandus kan gekenschetst worden als dè vrijwilliger. Hij heeft zich gedurende een groot aantal jaren geheel belangeloos en op diverse terreinen met volle overtuiging ingezet voor de hartstichting.

De Hartstichting eerde decorandus bij zijn afscheid als voorzitter in 1989 als 'onbezoldigd medewerker' met een uitzonderlijke onderscheiding : het Diamanten Hart. Een reversspeld die maar hoogst zelden wordt verstrekt. Eigenlijk had decorandus destijds op beide revers een diamanten hart verdiend. Daarnaast was decorandus de grondlegger van de hartrevalidatie van het ziekenhuis in Leeuwarden en vervolgens (sinds 1980) promotor/stimulans achter de afdeling hartrevalidatie in de ziekenhuizen in Zwolle. In de periode van 1977 tot 1980 was decorandus de initiatiefnemer voor hartrevalidatie in het toenmalige Diaconessehuis Leeuwarden (rechtsvoorganger van het Medisch Centrum Leeuwarden). Nu nauwelijks nog voor te stellen, maar destijds was hartrevalidatie vrijwel onbekend.

Als cardioloog zette hij zich pro deo en geheel belangeloos in voor de nieuwe discipline 'hartrevalidatie'. De latere vlucht hiervan in het noorden des lands is mede een gevolg van de inspanningen van decorandus.

Al de werkzaamheden namen meerdere dagdelen per week in beslag en zijn later geformaliseerd opgepakt door de stichting Revalidatie Friesland. Nog steeds profiteren zeer vele patiënten dagelijks van de inspanningen.

Na zijn Leeuwardse tijd kwam decorandus in Zwolle te werken. Ook hier heeft hij veel tijd en energie gegeven aan de afdeling hartrevalidatie. Mede door zijn inzet mag deze afdeling één van de meest efficiënte afdeling van het ziekenhuis genoemd worden, sterk protocollair, met specifieke programma's voor deelpopulaties (stoppen met roken, angst na het hartinfarct, lifestyle na bypass chirurgie, etc.).

Opera Spanga
Daarnaast is decorandus sinds de oprichting in 1999 voorzitter van de stichting Vrienden van Opera Spanga. De Stichting werd opgericht om ondersteuning te geven aan de Stichting Opera Spanga, die aan het eind van de vorige eeuw begon met het produceren van opera's in het dorp Spanga in Friesland. Begonnen 'achter de boerderij', het festival staat nu internationaal bekend als origineel, innovatief en spiritueel. Decorandus was, als operaliefhebber, na het zien van de eerste Spanga-productie 'verkocht' en bood aan belangeloos energie te willen steken in ondersteuning bij het werven van middelen en belangstelling. Dat was de aanleiding voor het oprichten van de Vriendenstichting. Van meet af aan heeft decorandus met creativiteit, inventiviteit, vitaliteit én humor de stichting voorgezeten en het werk uitgedragen. Niet zonder resultaat, want hoewel het aantal vrienden wat fluctueert (afhankelijk van de frequentie en de inhoud van de producties) telt de stichting gemiddeld zo'n driehonderd vrienden. Die maken met hun donaties en hun komst het werk van de 'moederstichting' Opera Spanga mede mogelijk.


---