Sterrenwacht Sonnenborgh


Lezing: De grote-schaalstruktuur van het heelal

Op zondag 16 december om 16.30 uur en in herhaling op dinsdag 18 december om 19:30 uur houdt prof. dr. John Heise op de Utrechtse sterrenwacht 'Sonnenborgh' een publiekslezing, getiteld:

De grote-schaalstruktuur van het heelal

We leven in een druk gedeelte van het heelal. Onze melkweg is n van de grotere sterrenstelsels en staat dicht in de buurt van andere grote stelsels. Elders in het heelal is het een stuk rustiger. Daar zijn grote uitgestrekte leegtes, die superholten worden genoemd. De verdeling van materie in het heelal lijkt op die van een gatenkaas. De grote-schaalstruktuur van het heelal is een belangrijk stukje bewijs voor het soort heelal waarin wij leven. In deze lezing laat prof. Heise zien hoe we denken dat de grote-schaalstruktuur van het heelal ontstaan is.

Deze lezing staat open voor alle belangstellenden, jong en oud. Enige kennis van sterrenkunde en natuurkunde wordt bij de toehoorder verondersteld. De lezing wordt georganiseerd door Stichting 'De Koepel' en vindt plaats op de Utrechtse sterrenwacht 'Sonnenborgh', Zonnenburg 2 te Utrecht. Toegang: ¤ 6,- p.p. Reservering verplicht! Telefoon: 030-2311360 (ma t/m vr 9.30-16.30 uur). Aanmelden kan ook per fax (030-2342852) of per e-mail.