Ministerie van Defensie

15-12-2007 16:15

MINISTER VAN MIDDELKOOP PRAAT MET ISAF-COLLEGAâS

De Defensieministers van de landen die bijdragen aan de International Security Assistance Force (ISAF) in Zuid-Afghanistan hebben gisteren in het Schotse Edinburgh uitvoerig gesproken over een gezamenlijke strategie voor de zuidelijke provincies. Daar kiest elke âlead-nationâ nu een eigen praktische invulling van de missie. Door ervaringen en krachten te bundelen valt er meer te bereiken.

Minister Eimert van Middelkoop informeerde zijn collegaâs tijdens de vergadering bovendien over het besluit van de regering om de Nederlandse bijdrage aan de ISAF-missie in Uruzgan te verlengen tot december 2010. De nieuwe minister van Defensie van Australië, Joel Fitzgibbon, zei tijdens de eerste ontmoeting met zijn collegaâs dat er ook geen enkele twijfel hoeft te bestaan over de Australische deelname. De huidige bijdrage van Australië is âvoor de lange termijnâ, zo zei hij.

Secretary for Defense Robert Gates (Verenigde Staten) deelde mee dat de Amerikanen bij het opleiden van Nederlandse Chinookbemanningen zullen helpen. Nederland heeft een sterke behoefte aan personeel voor deze helikopters. Van Middelkoop sprak dan ook van âeen welkom gebaar van de Amerikanen, waaruit weer blijkt dat er waardering bestaat voor de grote inzet van Nederland.â