KNSB

Sippy Tigchelaar en Jan Bolt in Algemeen Bestuur KNSB publicatie: 15-12-2007

Biddinghuizen (KNSB) - De Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) heeft tijdens haar 11e Bondscongres in Biddinghuizen Sippy Tigchelaar en Jan Bolt benoemd in het Algemeen Bestuur, respectievelijk als opvolgers van Christine Aaftink (lid) en Peter van de Burgt (penningmeester).

De bestuurswisseling was noodzakelijk, omdat zowel Aaftink (in 2004 toegetreden) als Van de Burgt (penningmeester sinds 2001) in oktober hadden aangegeven hun bestuurlijke werkzaamheden niet langer te kunnen combineren met hun dagelijkse werkzaamheden, en niet in aanmerking wilden komen voor een nieuwe termijn van 3 jaren.

De twee nieuw benoemde bestuursleden zijn geen onbekenden in de schaatswereld. Sippy Tigchelaar (55) is net als Aaftink oud-topschaatster. Na haar actieve sportcarrière heeft de Friezin het topschaatsen tot op de dag van vandaag gevolgd als verslaggeefster bij o.a. RTV Noord, NOS en vooral Omrop Fryslân. Maar ze was ook vijftien jaar lang organisator van de vermaarde Viking Race, trainster (25 jaar) en bestuurslid van Schaatstrainingsclub Rutten.

Daarnaast was Tigchelaar onder meer lid van het platvorm Vrouw en Sport, docent verenigingsmanagement en lid Raad van Toezicht Rabobank de Stellingwerven. Bij Omrop Fryslân is de inwoonster van Wolvega vicevoorzitter van de Redactie Raad.

De benoeming van Sippy Tigchelaar past in het beleid van de KNSB om, waar mogelijk, ex-topsporters in de bestuurlijke organisatie in te zetten.

Jan Bolt (57) is vanaf 1969 actief schaatser en is al vanaf 1972 bestuurlijk en organisatorisch bij de KNSB betrokken op verschillende gebieden binnen clubs, gewestelijk, landelijk en internationaal. Zo is de Noord Hollander vanaf 1997 tot heden nationaal en later internationaal scheidsrechter. Binnen het gewest Noord-Holland/Utrecht is Bolt vanaf 2001 voorzitter van de gewestelijke technische commissie langebaan. De inwoner van Amstelveen studeerde af als econoom aan de Rijksuniversiteit Groningen en was in de afgelopen 30 jaar in diverse functies werkzaam bij de ABN AMRO-bank, onder andere als hoofd afdeling Finance en hoofd afdeling IT investment Control. Daarnaast heeft hij ervaring met het voorbereiden, implementeren en leidinggeven aan veranderprocessen.

Bij het werven van de twee nieuwe bestuursleden werd door de KNSB opnieuw een open procedure gevolgd. Wie belangstelling had voor een functie in het bestuur van de schaatsbond kon solliciteren of worden voorgedragen bij de selectiecommissie. Deze commissie, die bestond uit Jan Loorbach (voorzitter Commissie Goed Sportbestuur NOC*NSF), Carel Paauwe (voorzitter Algemeen Bestuur) en Han Wijlens (voorzitter Bondsraad), heeft met diverse kandidaten gesproken en een voorselectie gedaan voor de Bondsraad. Vervolgens hebben de leden van de Bondsraad uit de voorselectie de beide kandidaten voorgedragen aan het Bondscongres dat vandaag hun kandidatuur heeft bevestigd.

Heikele punten kende de agenda van het goed verlopen 11e Bondscongres op een steenworp afstand van de 5 kilometer lange kunstijsbaan in Biddinghuizen niet. Het congres stemde in met het jaarplan en de begroting 2007-2008, alsmede met de meerjarenbegroting 2006-2010. Verder werden er enkele wijzigingen in het algemeen reglement vastgesteld, alsook voorstellen tot wijzigingen in de nationale wedstrijdreglementen hardrijden langebaan en schoonrijden.

Daarnaast werden er twee onderscheidingen uitgereikt. Jan Streek ontving als eerste de 'Blijk van Erkenning', een nieuwe KNSB onderscheiding voor personen die zich, in welke vorm dan ook, verdienstelijk hebben gemaakt voor de schaatssport in al haar verschijningsvormen en die niet voor het erelidmaatschap dan wel het (buitengewoon) lidmaatschap van verdienste kunnen worden voorgedragen. Jan Streek kreeg de 'Blijk van Erkenning' voor zijn 30 jaar lange betrokkenheid bij de organisatie van de Finse Alternatieve Elfstedentocht.
Willebois van der Does werd benoemd tot lid van verdienste van de KNSB voor zijn langjarige lidmaatschap en belangrijke werk binnen de Commissie van Beroep/Geschillencommissie. Omdat hij wegens verblijf in het buitenland niet aanwezig kon zijn in Biddinghuizen krijgt hij de versierselen later opgespeld.