17e handelsmarkt Heusden


Bourgondische gezelligheid in middeleeuwse setting

HEUSDEN, 20071204 -- In de middeleeuwen was het vestingsstadje Heusden aan de Maas een bloeiende handelsstad met veel bedrijvigheid en ingekwartierde soldaten. Om deze historische tijden te doen herleven wordt, op zondag 16 december 2007 van 12.00 - 18.00 uur, het idyllische stadscentrum van Garnizoensstad Heusden omgetoverd in een 17e eeuwse handelsmarkt.

Op de wintermarkt zullen de gebeurtenissen uit die tijd zo authentiek mogelijk worden neergezet. Paarden worden beslagen, kleermakers naaien hemden en jassen, vrouwen doen de was in grote teilen en koken de pot op open vuur, boeren verhandelen vee, wijnvaten worden aangevoerd via het water, zalmschouwen brengen hun visvangst aan wal, er is een roversbende op de markt, huursoldaten lopen rond met veel wapengekletter en kanonvuur, oude inboedels worden geveild, de stadsomroeper geeft zijn berichten etc. Daarnaast laten de Heusdenaren de bezoekers van de markt kennis maken met oude ambachten zoals touwsplitsen, glasblazen, smeden, worsten draaien en uiteraard is er ook een schoenmaker, een barbier, een nettenboeter, mandenvlechter, een waarzegster en iemand die aan het spinnenwiel zit. Op het programma staan optredens van vele artiesten, straatmuzikanten, speelt het Bourdon Orkest, het dweilorkest de Vrolijke Jongen en laten diverse koren hun geluid horen zoals het mannenvisserskoor Kantje Boord. Om het verhaal compleet te maken figureren tussen alle ambachten en artiesten nog een kwakzalver, een stadsdichter, Rembrandt, zakkenrollers, zwervers en niet te vergeten allerlei ondernemers en bewoners van het stadje zelf die gekleed gaan in prachtige kostuums uit die tijd.

Kortom; Heusden biedt op zondag 16 december middeleeuwse en Bourgondische gezelligheid. Liefhebbers kunnen een (verwarmd) terrasje pikken en genieten van catering in de stijl van die tijd. De entreeprijs is 2,- Euro per persoon en kinderen tot 12 jaar zijn gratis.