Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Jong en onzichtbaar: Afrikaanse huishoudsters in Jemen

26 november 2007

Filmmaakster Arda Nederveen en antropologe Marina de Regt hebben een korte documentaire gemaakt over Ethiopische en Somalische vrouwen die als huishoudster in Jemen werken. Veel families in economisch ontwikkelde landen maken gebruik van migrantenvrouwen als huishoudsters en schoonmaaksters. Maar zelfs in een relatief arm land als Jemen doen migranten- en vluchtelingenvrouwen betaald huishoudelijk werk. De meerderheid is afkomstig uit de Hoorn van Afrika. Waarom komen deze jonge vrouwen naar Jemen en wat zijn hun leef- en werkomstandigheden? In plaats van de vrouwen als slachtoffers te tonen geeft de film hen een gezicht en laat hun veerkracht zien. De documentaire wordt op 16 december vertoond in Amsterdam.

Jemen is het armste land in het Midden-Oosten, maar trekt niettemin grote aantallen vluchtelingen en migranten aan, voornamelijk uit Somalië, Ethiopië en Eritrea. NWO-onderzoekster Marina de Regt bestudeerde de achtergronden en motivaties van Jemenitische werkgevers en migrantenhuishoudsters, de interacties tussen beide partijen, en de invloed van het uitbesteden van huishoudelijk werk op de families en de samenleving.

Het onderzoek leverde verschillende resultaten op. De huishoudsters komen uit landen die nog armer zijn dan Jemen en migreren om hun eigen situatie en die van hun familieleden te verbeteren. Jemenitische vrouwen willen geen betaald huishoudelijk werk doen omdat het een zeer lage status heeft. Jemenitische werkgevers benadrukken dat de behandeling van huishoudsters in Jemen beter is dan in andere Arabische landen, maar discriminatie en racisme zijn volop aanwezig.

De Regt's onderzoek is bijzonder relevant voor de ontwikkelingsproblematiek in Jemen, het Midden-Oosten en de Hoorn van Afrika. Er zijn nauwelijks nationale en internationale organisaties die de rechten van de werknemers in de huishoudelijke sector verdedigen. Zij werken vaak in geïsoleerde omstandigheden, hebben slechte arbeidsvoorwaarden, maken lange werkdagen, zijn soms het slachtoffer van misbruik en uitbuiting en hebben geen mogelijkheden voor hun rechten op te komen. Eén van de indirecte uitkomsten van het onderzoek is dat een project voor de verbetering van huishoudelijk werk werd gestart met financiële steun van UNIFEM. De documentaire zal worden gebruikt om bewustwording te bevorderen over de leef- en werkomstandigheden van huishoudsters, in Jemen maar ook daarbuiten.

Première
De documentaire wordt op 16 december om 14.30 uur vertoond in Studio K, Timorplein 62 te Amsterdam. Aansluitend aan de film is er een debat met de maaksters, twee deskundigen en de zaal over de achtergrond van de film en over de positie van migrantenvrouwen die betaald huishoudelijk werk doen, zowel in Jemen als elders. Pers is van harte welkom. In verband met het beperkte aantal plaatsen, graag aanmelding voor 5 december via info@ardanederveen.nl of marina.deregt@planet.nl. Toegang kost vijf euro.

Mug toont temperatuurveranderingen in het verleden

Jong en onzichtbaar:
Afrikaanse huishoudsters in Jemen.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

..............................

Noot voor de redactie,