Politie Gelderland-Zuid

Rijgedrag leidt nog 3x tot aanhouding

Groesbeek/Hedel/Zoelen, 16-12-2007 o Diverse keren dit weekend wekte rijgedrag van bestuurders de aandacht van de politie en leidde dit uiteindelijk tot een aanhouding. Hieronder drie opmerkelijke gevallen, waarvan twee beginnende bestuurders, waarbij uiteindelijk rijden onder invloed werd vastgesteld. In Hedel kwam een bestuurder in een sloot terecht. Ook dit gebeurde dit weekend al twee keer eerder.

* Zaterdagnacht kreeg de politie in Groesbeek een melding van een eenzijdige aanrijding. Op de Nijmeegsebaan zou omstreeks 04.00 uur een auto uit de bocht zijn gevlogen en in een heg tot stilstand zijn gekomen. Een persoon zou langs de weg lopen. Agenten gingen ter plaatse en zagen vlakbij een man die voldeed aan het opgegeven signalement. Het betrof een 21-jarige Nijmegenaar, vallend in de categorie beginnend bestuurder. Bij de blaastest die volgde werd een uitslag van 880 ugl gemeten: veel te hoog en direct aanleiding voor invordering van het rijbewijs en aanmelding voor een verplichte EMA-cursus.

* Eveneens zaterdagnacht zagen agenten in Zoelen een auto rijden met mistlampen aan, dit terwijl het daar op dat moment zeer helder was. Ondanks herhaaldelijk seinen door de agenten reageerde de bestuurder totaal niet. Reden voor een stopteken en een blaastest. De ademanalyse-uitslag was ook in dit geval zo hoog (580 ugl) dat de man, van 28 jaar uit Tiel, ook zijn rijbewijs kon inleveren. Vanwege verlies van dit document ging dit echter niet.

* In Hedel meldde om 04.20 uur een getuige dat er een auto in de sloot was beland langs de Veldweg. De bestuurder was wel nat geworden maar was zelf uit het voertuig gekropen. De getuige had de bestuurder vervolgens thuis gebracht. De politie ging erheen, samen met een ambulance, om voor alle zekerheid even naar de bestuurder te kijken. Die bleek behalve een schaafwond en pijnlijke schouder in orde. De 26-jarige inwoner van Hedel, en beginnend bestuurder, moest nog wel een blaastest afleggen. Dit liep minder goed af, met een uitslag van 345 ugl. Proces-verbaal tegen de drie verdachten wordt opgemaakt.

Zoals gezegd, het incident in Hedel bleek niet het enige dit weekend waarbij een auto in de sloot belandde na rijden onder invloed. Zaterdag meldde de politie al gevallen in Tiel en Rossum. Een ernstige waarschuwing lijkt dan ook op zijn plaats:

Regel een BOB!

Feit: het drinken van 3 glazen alcohol verhoogt het ongevalsrisico met 100%. Bij circa 15% van alle verkeersongevallen is er drank in het spel. Met als gevolg dat hierdoor ieder jaar nog duizenden verkeersslachtoffers te betreuren zijn. Daarom controleert de politie nadrukkelijk op alcohol in het verkeer!

Neem geen enkel risico, ook niet met de feestdagen voor de deur. Spreek duidelijk af wie de BOB is, want BOB blijft fris. Kijk voor meer informatie op www.verkeershandhaving.nl