FNV Bouw

datum: 16-12-2007

FNV Bouw ondertekent convenant FSC

FNV Bouw heeft zich op 13 december aangesloten bij FSC. De bond schakelt over op FSC-papier voor vrijwel alle toepassingen. Verder wordt bij de renovatie van het hoofdkantoor contractpartners opdragen zoveel als mogelijk gebruik te maken van FSC-hout en zal de bond het gebruik van FSC-gecertificeerd hout en papier bij pensioenfondsen en bij andere FNV-bonden stimuleren. Ook zal FNV Bouw bij de pensioenfondsen beleggingen in FSC-hout en papierproducenten bevorderen."

Dick van Haaster, voorzitter FNV Bouw: "FNV Bouw is lid van FSC International. Niet alleen vanwege het maatschappelijke belang en milieubelang, maar ook vanwege het belang van duurzame bosbouw voor de werknemers in de houtsectoren en omdat wij internationaal goede arbeidsomstandigheden en vakbondsrechten voor werknemers voorstaan. Duurzame bosbouw zorgt er namelijk voor dat het bos behouden blijft en dus ook in de toekomst gebruikt kan worden voor houtkap. Dat is goed voor de werkgelegenheid in de houtproductie. De betrokkenheid van lokale vakbonden bij duurzame bosbouw verdient steun en erkenning, en zal ook ter plekke draagvlak creëren voor de doelstelling van FSC. Ondertekening van het FSC-Convenant is een logische stap omdat we daarmee in de eigen bedrijfsvoering praktische invulling geven aan het FSC-beleid."

Over FSC
FSC staat voor Forest Stewardship Council (Raad voor Goed Bosbeheer). FSC is een internationaal netwerk ter bevordering van verantwoord bosbeheer. FSC stelde een wereldwijde standaard op, met daaraan gekoppeld een keurmerk. Het internationale, onafhankelijke FSC-keurmerk geeft zekerheid: de grondstoffen voor hout- en papierproducten met het keurmerk zijn afkomstig uit verantwoord beheerde bossen, waar aandacht is voor ecologische, sociale en economische aspecten. Inmiddels heeft FSC Nederland met 80 bedrijven en organisaties een convenant gesloten. Ook het aantal FSC-gecertificeerde bedrijven in Nederland nam afgelopen jaar fors toe (met ruim 25%, van 430 naar 540).

De stijgende vraag naar FSC-hout is een middel om boseigenaren over te halen tot certificering. Het uiteindelijke doel is immers uitbreiding van het aantal FSC-gecertificeerde hectares bos en daarmee behoud van de bossen. Het FSC-areaal groeide afgelopen jaar met 15%. In totaal is nu wereldwijd 94 miljoen hectare bos FSC-gecertificeerd.

nvth