Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Breda (16-12)

BREDA, 16 december 2007

Opgepakt op gestolen bromfiets

BREDA: De Bredase politie arresteerde zaterdagavond 15 december om 18.30 uur twee jongens die op een gestolen bromfiets reden. Ze reden zonder helm over de Lunetstraat. Er zat geen kenteken op de brommer en het slot was verbroken. Daarbij pleegde de bestuurder andere verkeersovertredingen, o.a. het rijden door rood licht. Toen het duo tot stoppen was gedwongen, bleek dat ze op een gestolen bromfiets reden.

Zelf verklaarde het tweetal dat ze het voertuig gevonden hadden. De twee moesten mee naar het politiebureau, waar ze zijn verhoord. De brommer is daarbij in beslag genomen.

Het gaat om twee inwoners van Breda, respectievelijk 16 en 17 jaar oud. De politie onderzoekt de herkomst van de bromfiets.

Politie betrapt beschonken bestuurders

BREDA: Zaterdagavond 15 december controleerde de politie op de Heuvelstraat de bestuurder van een personenauto. Dat gebeurde rond 21.20 uur. De 23-jarige bestuurder uit Breda had alcohol gedronken. Om die reden werd de man gearresteerd en moest hij mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De
ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 345 ug/l, terwijl in zijn geval (beginnend bestuurder) 88 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is.

ULVENHOUT: Op de rijksweg A-58 werd een 43-inwoner van Etten-Leur betrapt op het rijden onder invloed. Hij werd zondag 16 december om 00.10 uur gearresteerd. De ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 300 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De agenten maakten proces-verbaal tegen beide mannen op. Daarnaast kreeg ze ieder een rijverbod opgelegd.

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Een beginnend bestuurder is al strafbaar bij een ademalcoholgehalte van 88 ug/l. Overschrijdt een beginner de grens van 350 ug/l, dan wordt het rijbewijs ingevorderd.

Vijf arrestaties in het Bredase uitgaansleven

BREDA: Het was erg druk, maar niet ongezellig in de nacht van zaterdag 15 december op zondag 16 december in het Bredase centrum. De politie was met geüniformeerde agenten, bikers en politie te paard aanwezig om e.a. in goede banden te leiden.
Na de voetbalwedstrijd NAC-FC Heerenveen togen ook een grote groepen NAC-supporters een groep van circa 40 Friezen naar de binnenstad. Tussen de voetbalaanhangers deden zich geen ongeregeldheden voor. In totaal kwam het tot vijf arrestaties deze nacht.

De politie maakte proces-verbaal op tegen een 28-jarige inwoner van Dongen wegen het verstoren van de openbare orde. Hij was stomdronken en liep rond 01.30 uur in de Vismarktstraat luidkeels discriminerende en beledigende teksten te roepen over allochtonen. Hij is aangehouden om verdere escalatie te voorkomen.

Een 27-jarige Bredanaar werd rond 01.30 aangehouden in een horecagelegenheid in de Reigerstraat. Portiers hadden de man betrapt op drugsgebruik in het toilet. Daarop hielden ze hem aan en droegen hem later over aan de politie. De verdachte had twee verpakkingen (zogenaamde pony-packs) met cocaïne bij zich. Hij is meegenomen naar het bureau en zijn drugs zijn in beslag genomen. De man verklaarde dat de hoeveelheid voor eigen gebruik bestemd was. Hij kreeg proces-verbaal voor overtreding van de Opiumwet. Hij is na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Vanwege mishandeling zijn drie personen opgepakt. Een 19-jarige Bredanaar pleegde om 01.50 uur zonder enige aanwijsbare reden mishandeling in een café aan de Vismarkstraat. In het gedrang stompte te verdachte het 19-jarige slachtoffer uit Spijkenisse op het gezicht.

Een 23-jarige Bredanaar werd om 02.00 uur in een café op de Grote Markt onverwacht een aantal keren op zijn achterhoofd geslagen. De dader werd meteen aangehouden door de beveiligingmedewerkers en overgeleverd aan de politie. Het gaat om een 23-jarige inwoner van Maasdijk.

Ook in een cafetaria aan de Reigerstraat was het raak. Een 21-jarige militair uit Breda sloeg om 03.30 uur een 20-jarige inwoner van Essen een blauw oog. De verdachte is door de politie overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee voor nader onderzoek.

Verder schreef de politie bekeuringen uit aan wildplassers (3x), drugsgebruikers (3x), verkeersovertredingen (2x) en
parkeerovertredingen vanwege het illegaal gebruik van
taxistandplaatsen (18x).

Uitgaan in het centrum van Breda is veilig en gezellig; politie, gemeente en horecaondernemers willen dat ook graag zo houden en rekenen op de steun van het uitgaanspubliek. Daarvoor gelden wel enkele spelregels voor elke bezoeker van het horecagebied. Wie komt voor de gezelligheid, is van harte welkom. Wie Breda bezoekt met andere, minder goede bedoelingen, zoals het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, drugs- en overmatig alcoholgebruik, zal dat merken. Bij zulke overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien. Dus: de politie in het horecatoezicht is vriendelijk als het kan en streng en doortastend als het moet. Zo blijft stappen in de binnenstad van Breda nu en in de toekomst veilig in karaktervol.

Eenzame kerst

BREDA: Bij een routine controle op de Otterring arresteerde de politie een 23-jarige inwoner van Breda. Dat gebeurde op zondag 16 december 2007, om 01.00 uur. De man werd gezocht vanwege een openstaand vonnis van de rechter. De man werd opgepakt en ingesloten. Hij moet 49 dagen gevangenisstraf uit zitten. Hij is na zijn aanhouding overgedragen aan het Openbaar Ministerie voor de ten uitvoerlegging van dit vonnis.

Politie arresteert man (42) na mishandeling van vriendin (45)

RUCPHEN: In Rucphen pakte de politie een 42-jarige man op nadat hij zijn 45-jarige vriendin mishandeld had. Het geweld vond plaats op zondagochtend 16 december rond 06.00 uur in de woning van het stel. De vrouw was overstuur en had zichtbare uiterlijke verwondingen. Ze wilde geen aangifte doen. Gezien de aard van de situatie besloten de agenten ambtshalve op te treden en de verdachte te arresteren zonder dat er een aangifte tegen hem lag.
Toen de agenten de man aanhielden riep hij de nodige bedreigingen naar zijn vriendin. Hij is ingesloten en wordt verhoord.

Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer is gepleegd. Het kan daarbij gaan om lichamelijk, seksueel geweld of psychisch geweld, zoals bedreiging en belaging (stalking). Huiselijk geweld kan de vorm aannemen van
kindermishandeling en seksueel kindermisbruik, partner-relatiegeweld in alle denkbare verschijningsvormen, en mishandeling of verwaarlozing van ouderen. Politie, openbaar ministerie, reclassering, kinderbescherming, vrouwenopvang en andere hulporganisaties werken samen aan de bestrijding van huiselijk geweld.

Auteur: Jeroen Steenmeijer