Hulpverleningsregio Haaglanden


Koolmonoxide De la Reyweg, Den Haag

Den Haag, 16 december 2007

Woningen ontruimd door koolmonoxide

Den Haag Als gevolg van ven een lekkende schoorsteenpijp zijn vanmorgen rond tien voor elf een tweetal woningen ontruimd door een lekkende schoorsteenpijp aan de La Reyweg. Niemand raakte hierbij gewond.

De bewoners van de bovenwoning aan de La Reyweg kregen last van branderige ogen en roken daarbij een gaslucht. Hiervoor werd de brandweer gealarmeerd. Toen deze in de woning metingen verrichte bleek er een gevaarlijke concentratie koolmonoxide aanwezig te zijn. Door metingen in de beneden woningen bleek de koolmonoxide zich te hebben verplaatst want in deze woningen werd eveneens een te hoge concentratie gemeten. De brandweer ontruimde de twee woningen en kwamen de zes bewoners tijdelijk op straat te staan. Door de koude weersomstandigheden werden zij tijdelijk opgevangen op het politiebureau. Uit voorzorg werden ook de naast gelegen woningen gemeten. Hierin bevonden zich geen hoge concentraties en konden de bewoners binnen blijven.

Na onderzoek in de bovenwoning waar wel een concentratie was gemeten vond de brandweer een lekkende schoorsteenpijp van de benedenwoning. Na de woningen daarna te hebben geventileerd en gemeten konden de bewoners weer terug naar hun woning. De bewoners van de benedenwoning kregen van de brandweer een verbod opgelegd en mogen de kachel niet meer gebruiken totdat de schoorsteen is hersteld.

Note:
Koolmonoxide gevaar ontstaat wanneer er een onvolledige verbranding plaatsvindt in bijvoorbeeld geisers of kachels. De oorzaak is vaak slecht of geen onderhoud, ondeugdelijke,
verstopte of defecte afvoerkanalen. Hierdoor ontstaat een kleur- en reukloos gas. Indicaties in een beginstadium kunnen zijn; hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. De brandweer adviseert dan ook periodiek onderhoud te laten uitvoeren en altijd voldoende te ventileren.
Folders over dit onderwerp zijn verkrijgbaar bij de lokale brandweerkorpsen in de regio
Haaglanden.

Alle informatie over Koolmonoxide is te vinden op de website www.hrh.nl