Socialistische Partij

Herstel fouten en voer aangepaste Eigen Bijdrage voor bewoners AWBZ-instellingen geleidelijk in

16-12-2007 * Na een debat op initiatief van de SP heeft staatssecretaris Bussemaker de problemen en gevolgen van de verhoging van de Eigen Bijdrage voor bewoners in AWBZ instelling geïnventariseerd. De SP deed ook een eigen onderzoek. Conclusie: velen moeten fors meer betalen, er zijn inderdaad fouten gemaakt bij de uitvoering, en nogal wat mensen houden bar weinig geld over om van te leven. Woensdag debatteert de Kamer opnieuw. De SP zal eisen dat de fouten met spoed hersteld worden, de verhogingen geleidelijk worden doorgevoerd, en de regeling zo wordt aangepast dat mensen nog een fatsoenlijk bedrag over houden om van te leven.

Uit de inventarisatie van de staatssecretaris blijkt dat, 26.000 bewoners ¤50 tot ¤ 99, 21.000 bewoners tussen de ¤100 en 500 en 2000 bewoners meer dan ¤500 meer eigen bijdrage per maand moeten betalen. Ook op het meldpunt van de SP melden zich vele honderden mensen die absurde verhogingen om de oren krijgen.

Evident uit de meldingen is ook dat er fouten worden gemaakt bij de berekeningen. Nogal wat bewoners van instellingen houden veel minder over dan de minimumnorm. Sommige moeten zelfs meer eigen bijdrage betalen dan ze aan inkomsten hebben. Dat kan natuurlijk niet. Een fout die bijvoorbeeld gemaakt is, is dat het CAK heeft verzuimd bij het UWV op te vragen wie een WAJONG uitkering heeft. Voor hen moet de berekening anders gemaakt worden. De SP zal eisen dat zo spoedig mogelijk fouten worden hersteld.

Vele bewoners of familieleden van bewoners geven aan dat er niet rond te komen is van het bedrag dat ze overhouden. Ook omdat vele vaste lasten, Zoals telefoon, kabel, internet, de aanvullende ziektekosten er ook nog van betaald moeten worden. De SP wil daarom een onderzoek en aanpassing van de regeling, opdat bewoners meer overhouden.

Enkele reacties op het meldpunt:

Een vrouw van 89 jaar liet ons weten: "Ik sta nog volop in het leven, ik lees nog graag de krant en heb mij opgegeven voor een computer cursus. Ik heb 12 kinderen en 24 kleinkinderen die ik graag verwen met een snoepje en een koekje als ze op bezoek komen en minstens een kaartje voor hun verjaardag. Dat kan straks niet meer, ik lig hier al nachten wakker van"

Een moeder van een gehandicapte dochter: "Ze is een jonge vrouw die zich goed ontwikkeld. Ze woont in een zorginstelling en geniet een wajonguitkering Ze werkt in een dagbestedingsproject, danst, zwemt, zit op toneel en heeft een vriend met wie ze (met begeleiding) op vakantie gaat. Er blijft straks nog maar ruim 300 euro over van haar Wajong uitkering waar ze al bovenstaande zaken van moet betalen plus haar onkosten als ziektekostenverzekering, telefoon, internet, vervoer naar haar werk,kleine boodschappen, zoals frisdrank, fruit en tussendoortjes, kapper, kleding etc."

Er zijn ook mensen die helemaal niets meer over houden, zij worden afhankelijk van familie: Mijn zoon heeft een inkomen van 635,14 en zijn eigen bijdrage wordt 635,47.

Zie ook:


* De brief van de staatssecretaris