Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: Mensenrechten beginnen bij kinderen

16 dec 2007 | 'Mensenrechten beginnen bij kinderen.' Dat zei minister Verhagen vanmiddag in zijn openingstoespraak ter gelegenheid van de uitreiking van de International Children's Peace Prize in Den Haag.

'Omdat kinderen tot de meest kwetsbare groepen van de samenleving behoren, hebben hun rechten extra bescherming nodig,' aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken) in Den Haag.

De International Children's Peace Prize wordt elk jaar uitgereikt aan een kind dat zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor kinderrechten. Dit jaar ging de prijs aan Thandiwe, een meisje van zestien uit Zambia. Toen ze negen jaar oud was, riep Thandiwe zestig van haar leeftijdsgenootjes op om zich samen te laten registreren zodat ze naar school mochten. Sinds die tijd voert ze actie voor onderwijs aan kinderen. Ze schreef er een lied over, 'For my sake', dat bekend werd in Zuid-Afrika, Tanzania en Groot-Brittannië.

'De moed waarmee de prijswinnaars opkomen voor hun leeftijdgenootjes is méér dan een voorbeeld,' aldus Verhagen tijdens de uitreiking. 'Als kinderen zulke geweldige dingen voor elkaar kunnen boksen, hebben ministers geen excuus om zich niet méér voor de rechten van kinderen in te zetten.'

Thandiwe ontving de prijs, een beeldje en een bedrag van honderdduizend euro voor een kinderproject, uit handen van de rockzanger en Live Aid-organisator Sir Bob Geldof. De prijs is een initiatief van de Nederlandse stichting KidsRights en werd in 2005 gelanceerd door Nobelprijswinnaar Michael Gorbatsjov.

In zijn toespraak wees Verhagen erop dat kinderrechten in sommige landen stranden op cultureel bepaalde normen. 'Dat kinderrechten betekenen dat lijfstraffen verboden moeten worden, dat kinderen niet trouwen voordat zij volwassen zijn en dat meisjes evenveel recht op onderwijs hebben als jongens, is helaas nog niet vanzelfsprekend.' Culturele of religieuze verschillen mogen volgens Verhagen nooit als excuus gebruikt worden om de rechten van kinderen te ondermijnen.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl