Politie Midden- en West Brabant

Seniorenflat zonder verwarming in Tilburg

TILBURG, 16 december 2007

Seniorenflat zonder verwarming in Tilburg

TILBURG: Zondagmiddag 16 december ontstond er brand in de ketelruimte van een seniorenflat in Tilburg. Door de brand raakte de CV-installatie onklaar. Hulpverleners adviseerden daarom de bewoners om de nacht elders door te brengen.
De flat is genaamd Zorgvlied Visage en gelegen aan de Schout Backstraat in Tilburg. De woonvoorziening telt vijf woonlagen, bestaande uit 25 appartementen en is bedoeld voor senioren die zelfstandig wonen. Het gebouw is eigendom van Wonen Breburg.

Het mankement werd rond zondagmiddag om 16.45 uur ontdekt doordat de verwarming uitviel en er water lekte. Inspectie van de technische ruimte wees uit dat er brand was geweest, die ook weer uit zichzelf gedoofd was. De centrale verwarming was volledig onklaar geraakt en ook de gastoevoer moest uit voorzorg worden afgesloten.

Dit had tot gevolg dat de 25 appartementen zonder centrale verwarming, warm water en gas zaten. Gezien de weersomstandigheden besloten de hulpverleningsdiensten om de bewoners te adviseren om de nacht elders door te brengen. De nacht en de volgende dag doorbrengen in een gebouw zonder verwarming zou onacceptabele gevolgen voor hen met zich mee brengen. De mensen werd verzocht om tijdelijk onderdak te zoeken bij familie, vrienden of kennissen. Voor degenen die daar prijs opstelden verzorgde Wonen Breburg tijdelijke opvang in een hotel in Tilburg. De bewoners werden overigens niet verplicht om te vertrekken.

Bij de afwikkeling van deze calamiteit werkten brandweer, politie, en GHOR nauw samen met de gemeente Tilburg en Wonen Breburg. In de loop van de avond werden de activiteiten met betrekking tot het onderbrengen van de de senioren overgenomen door Wonen Breburg. Het is de politie niet bekend hoeveel bewoners daadwerkelijk vertrokken zijn en/of gebruik hebben gemaakt van de hotelaccomodatie.

Auteur: Jeroen Steenmeijer