Ingezonden persbericht


PERSBERICHT: Versgekraakte villa illegaal ontruimd

Utrecht, 16 december 2007

In het kader van het landelijk aktieweekend tegen het kraakverbod hebben Utrechtse krakers vandaag een kapitaal huis aan de Biltstraat 206 gekraakt. Ondanks de duidelijke bewijzen dat pand al meer dan twee jaar leegstond, heeft de politie besloten tot ontruiming over te gaan. De uitkomst van het door de krakers aangespannen kort geding werd hierbij niet afgewacht.
Het huis is eind 2005 door Buckinghamshire Investment BV opgekocht. Sindsdien trachte zij het met een winst van ruim drie ton weer door te verkopen. De krakers spreken van een schande dat eigenaren hun panden ongestraft zo lang leeg kunnen laten staan. Zeker in een stad als Utrecht, met een structureel tekort van meer dan 7000 woningen, waar men meer dan 6 jaar kan wachten op sociale huisvesting, is het bewust leeg laten staan van panden puur en alleen om winstbejag een regelrechte misdaad.
Met deze actie willen de krakers eens te meer duidelijk maken dat kraken nog altijd niet alleen een actueel thema, maar ook een absolute noodzaak is om leegstand en speculatie tegen te gaan. Een verbod op kraken zou het enige doeltreffende middel om misstanden op de woningmarkt tegen te gaan illegaliseren. De gevolgen voor de woningnood zullen desastreus zijn, te meer omdat hierdoor ook de reden voor tijdelijke bewoning cq. antikraak weg komt te vallen.

Update: De drie arrestanten zijn inmiddels alweer vrijgelaten, aangezien de Officier van Justitie van mening was dat de gronden voor aanhouding niet hard konden worden gemaakt.

---