Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

12-11-2007

Beijerinck Virologie Prijs voor Charles Rice

Professor Charles M. Rice krijgt op 17 december a.s. de M.W. Beijerinck Virologie Prijs 2007 van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Charles Rice ontvangt de prijs van 34.000 euro voor zijn werk op het gebied van de virologie, in het bijzonder voor zijn onderzoek naar flavivirussen, waartoe ook het Hepatitis C-virus (HCV) behoort. Zijn werk heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van antivirale medicijnen en vaccins tegen het Hepatitis C-virus. Rice is hoofd van het Laboratory of Virology and Infectious Disease en directeur van het Center for the Study of Hepatitis C van de Rockefeller University in New York.
Charles M. Rice (1952) is een van de meest gerenommeerde virologen ter wereld. Zijn onderzoeksinteresse ligt op het terrein van de replicatie en het ziekmakend vermogen van RNA-virussen in diermodellen. Hij heeft briljant pionierswerk verricht aan alphavirussen, die in de natuur worden overgedragen door insecten. Bij een aantal van deze virussen, waaronder het Sindbis-virus, heeft hij het mechanisme ontrafeld dat de replicatie en transcriptie reguleert.
Hij is echter het meest bekend als expert op het gebied van flavivirussen. Charles Rice heeft aangetoond dat de flavivirussen als een aparte familie kunnen worden onderscheiden van de alphavirussen. En hij heeft de organisatie, expressie en functies van de virale eiwitten van het HCV opgehelderd. Bovendien maakte Rice als eerste in de wereld een besmettelijke moleculaire kloon van het HCV, waarmee hij aantoonde welke genetische sequenties betrokken zijn bij een Hepatitis C-infectie. Charles Rice is sinds 2003 redacteur van de Journal of Virology en de Journal of Experimental Medicine. Daarnaast is hij sinds 2005 lid van de National Academy of Sciences van de Verenigde Staten.

De KNAW heeft in 1965 de Stichting M.W. Beijerinck Virologiefonds opgericht ter nagedachtenis van de viroloog Martinus Willem Beijerinck (1851-1931). De prijs wordt om de drie jaar uitgereikt en is eerder toegekend aan Robin Weiss (2001) en David Baulcombe (2004).

De prijsuitreiking zal plaatsvinden op maandag 17 december a.s. om 16.00 uur in het Trippenhuis, het gebouw van de KNAW. Kees Melief, voorzitter van de jury en hoogleraar immunologie in het Leids Universitair Medisch Centrum, spreekt de laudatio uit en Charles Rice zal een lezing houden met als titel Hepatitis C: the end of the beginning or the beginning of the end (zie de agenda voor meer informatie).

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Voorlichting tel. 020-5510733, fax 020-6204941. voorlichting@bureau.knaw.nl