Technische Universiteit Delft

User experience
door M&C

Promotie van dhr. M.H. Vastenburg: "Please do not disturb. Modeling user experiences for considerate home products"

17 december 2007 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. M.H. Vastenburg | informatica ingenieur, Nederland promotor | Prof.dr. H. de Ridder (IO)
toeg.prom | Dr. D.V. Keyson (UHD-IO)

Please do not disturb. Modeling user experiences for considerate home products
De complexiteit van producten in huis neemt hand over hand toe. Ontwikkelingen op het gebied van sensoren, rekenkracht, en software waarmee je kunt redeneren, hebben het mogelijk gemaakt dat alledaagse producten hun omgeving kunnen waarnemen en uiteindelijk zelfs op gebruikersbehoeften kunnen anticiperen. De technologie die ambient intelligence mogelijk maakt is nu beschikbaar.

Daar waar onderzoek in eerste instantie vooral gericht was op de technologie, ligt de nadruk momenteel in toenemende mate op gebruikers en user experience. In deze context is de ontwikkeling van zogeheten considerate products, producten die rekening houden met de gebruikers, een volgende stap. Deze considerate products zullen, telkens wanneer deze producten reageren of anticiperen op een nieuwe situatie, rekening kunnen houden met zowel de gebruiker als de context-of-use, analoog aan de interactie tussen mensen.

In dit promotieonderzoek wordt onderzocht hoe user experience van producten in huis kan worden gemeten, in modellen kan worden vastgelegd, en hoe deze ervaringsmodellen kunnen worden toegepast in considerate producten in huis. Het onderzoek omvat vier gebruikersstudies, die zowel in het veld als in een nagebouwde huiskamer zijn uitgevoerd. De studies met behulp van een prototype sfeer-bedieningssysteem en een notificatiesysteem laten zien dat de mate van acceptatie van acties van producten kan worden verbeterd door producten te ontwikkelen die rekening houden met user experience en met de context-of-use. De prototypes die gebruikt zijn in de studies zijn voorbeelden van hoe modellen van user experiences ontwerpers kunnen helpen bij het ontwikkelen van handelbare en aangename producten voor in huis. Het ultieme considerate home product zal wellicht autonoom op user experiences anticiperen en zich aanpassen aan de context-of-use, zodat het product opgaat in bestaande leefpatronen.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 29 november 2007