Technische Universiteit Delft

Sovjet-modernisme
door M&C

Promotie van mw. T.Y. Budantseva: "Avant-Garde between East and West: Modern Architecture and Town-Planning in the Urals 1920-30s"

17 december 2007 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

Mevrouw T.Y. Budantseva | Diplom Architect, Rusland promotor | Prof.dr. F. Bollerey (Bk)
toeg.prom | Dr. O. Macel (UHD-Bk)

Avant-Garde between East and West: Modern Architecture and Town-Planning in the Urals 1920-30s
Bij het horen van de term "Sovjet modernisme" verschijnen beelden van Moskou en Leningrad voor de geest. Deze twee steden kunnen met elkaar wedijveren om de titel van het Russische modernistische paradigma.

Ondertussen is weinig aandacht besteed aan de ontwikkelingen in de meer afgelegen gebieden van Rusland. Dat, terwijl de Oeral een bijzondere rol speelde in de geschiedenis van de Sovjet avant-garde architectuur. Zonder een duidelijk beeld van de ontwikkelingen in de Oeral is onze kennis van de Sovjet modernisme niet compleet.

In het kader van het programma van de socialistische industrialisering, hebben de Sovjet en Westerse modernisten een aantal innovatieve stedenbouwkundige concepten in de Oeral uitgevoerd, zoals decentralisatie van de grote steden door het bouwen satelliet steden. De ontwikkeling van steden, industriële sites en nederzettingen werd uitgevoerd met inachtneming van de geografische, klimatologische, economische en andere kenmerken van de locatie. Daardoor vormen de Oeralse steden een uniek complex, dat volledig conceptuele agendapunten van modernistische stedenbouw demonstreert, in de regionale context geplaatst.

In de jaren 1920-30, vormde Sverdlovsk, de hoofdstad van de Oeralregio, hét centrum van de architectonische en stedebouwkundige activiteiten. Het was nauw verbonden met het avant-gardistische "hoofdkwartier" in Moskou en Leningrad. Vandaag de dag beschikt deze stad (omgedoopt in Ekaterinburg) over een uitgebreide collectie van modernistische monumenten die de aandacht van specialisten verdient.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 29 november 2007