Provincie Gelderland

PERSBERICHT

Nr.2007-683

Arnhem,11 december 2007

VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN VAN 11 DECEMBER 2007

Taskforce om regels terug te dringen

Gedeputeerde Staten hebben een taskforce ingesteld om de regelgeving, lastendruk en bureaucratie terug te dringen. De instelling van deze taskforce, onder voorzitterschap van oud gedeputeerde René van Diessen, is een uitvloeisel van de uitvoeringsagenda van Gedeputeerde Staten. Theo Peters, gedeputeerde Algemeen Bestuur: "In de uitvoeringsagenda hebben we aangegeven dat er op de gebieden van Jeugdzorg, de ondernemers en de relatie met gemeenten snel onderzocht moet worden hoe de regelgeving en de lastendruk teruggebracht kan worden. Deze taskforce gaat nu aan de slag, al in januari verwachten wij een plan van aanpak. Uiteindelijk komt de taskforce met een advies voor Gedeputeerde Staten met dereguleringsmaatregelen." De overige leden van de onafhankelijke taskforce zijn Marian Louppen (oud gedeputeerde), Herman Kaiser (burgemeester Doetinchem) en Guillaume Keulen (voorzitter Kamer van Koophandel).

Uitvoering projecten in landelijk gebied Ede en Wageningen in stroomversnelling (C2) De provincie Gelderland sluit met de gemeenten Ede en Wageningen een intentieovereenkomst voor de uitvoering van 30 projecten de komende zeven jaar (2008-2013) in het landelijk gebied van Ede en Wageningen. Het gaat om een investering van 25 miljoen euro. De projecten zijn met de gemeenten uitgewerkt, waarbij de ontwikkeling van het buitengebied Binnenveld een belangrijke rol speelt. Partijen willen investeren in de ecologische, landschappelijke en recreatieve waarden van het Binnenveld. Zo moet onder meer de unieke natuurwaarde van de Bennekomse Meent worden uitgebreid, zal het landschap met erf- en wegbeplanting worden aangekleed en worden ontbrekende stukken fietspad, wandel- en ruiterpaden aangelegd. De intentieovereenkomst maakt deel uit van het Provinciaal Meer Jaren Programma Vitaal Gelderland (PMJP). Dit is een programma voor de periode 2007-2013 waarin de provincie met het Rijk heeft afgesproken 700 miljoen euro te gaan investeren in het weer vitaal maken van het platteland van Gelderland. De ondertekening staat gepland voor maandag 17 december om 17.00 uur. Gedeputeerde Harry Keereweer zal de overeenkomsten namens de provincie Gelderland ondertekenen

Provincie steunt project FOVEA voor lunch- en bewegingsadvies (C4) De provincie Gelderland verleent 544.700 euro subsidie aan het project FOVEA (Food Valley Eating Administrator/Advisor). Agrotechnology & Food Innovations die samen met vijf andere organisaties dit project uitvoert wil hiermee een systeem ontwikkelen om individueel lunch- en bewegingsadvies te geven en uiteindelijk te helpen bij het maken van een gezonde voedselkeuze. Het project sluit aan bij het Restaurant van de Toekomst dat op 4 oktober jongstleden bij Wageningen Universiteit en Researchcentrum haar deuren heeft geopend. Het ontwikkelen van persoonsgebonden adviezen op grond van eet-, drink- en bewegingsgedrag en de fysiologische en psychologische effecten daarvan, is van groot belang voor de volksgezondheid. De verwachting is dat zich rondom deze ontwikkeling een flinke markt zal ontwikkelen. Het project zal ook leiden tot versterking van de drie speerpunten van Triangle, namelijk Health Valley, Food Valley en het Innovatieplatform Twente. De subsidie wordt verstrekt onder de voorwaarde dat de Europese Commissie het projectvoorstel goedkeurt met het oog op de staatssteunkaders. Naast de provincie verleent ook het Ministerie van Economische Zaken een subsidie van 483.450 euro aan het project.

Tweede Wereldoorlog en bevrijding regio Arnhem-Nijmegen zichtbaar en hoorbaar in de Liberationroute (C5) In de regio Arnhem-Nijmegen zullen herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog en de euforie rond de bevrijding in 1945 op een bijzondere manier herleven dankzij de komst van de Liberation-route. De provincie Gelderland draagt hier 105.000 euro aan bij, zo besloten Gedeputeerde Staten vandaag. (zie ook apart persbericht)

Subsidie om opleidingscentrum voor modeontwerpers te starten in Arnhem (C7) Gedeputeerde Staten hebben besloten om 200.000 euro subsidie te verlenen aan het project 'Coming Soon Arnhem'. Coming Soon wordt een opleidings- en loopbaanbegeleidingscentrum annex winkel voor mode- en productontwerpen in de binnenstad van Arnhem. Het richt zich op recent afgestudeerde modeontwerpers en designers en begeleidt deze bij de gang naar de markt of een ander beroepsperspectief. Hierdoor wordt de ondernemerskant van de ontwerpers versterkt. De regio profileert zich met Arnhem Modestad, de plaats waar jong talent wordt opgeleid. Zij krijgen zo de kans zich te presenteren en kunnen rekenen op ondersteuning en begeleiding bij de ontwikkeling van hun loopbaan. In het project werken samen: Artez, het Arnhems Ondernemerscentrum, modeondernemer mevrouw Ter Haar (Jones), Ontwerp Platform Arnhem en het bureau HTNK uit Amsterdam.

SenterNovem subsidieert roetfilters in OV-bussen van Veolia, Arriva en Syntus (F11, F12, F13) De provincie Gelderland heeft namens de drie vervoersmaatschappijen Veolia, Arriva en Syntus subsidie van ruim 1,5 miljoen euro gekregen van SenterNovem voor de aanschaf en de inbouw van roetfilters in OV-bussen. Inmiddels zijn in totaal al 88 bussen voorzien van een roetfilter (Veolia: 48, Arrivia: 13, Syntus: 27). De bedrijven krijgen per roetfilter is 7.000 euro, maar de feitelijke kosten zijn hoger. Deze worden veroorzaakt door het inbouwen, onderhouden en vervangen van het materieel. De provincie dekt een deel van de meerkosten met geld uit het programma 'Luchtkwaliteit'. Dit programma reserveert geld voor het verbeteren van de leefkwaliteit. SenterNovem voert sinds april 2006 namens het Ministerie van Verkeer en Waterstaat een regeling uit om de uitstoot van roetdeeltjes door OV-bussen te verminderen.

Provincie stelt gemeente Buren onder preventief financieel toezicht (F15) Gedeputeerde Staten besloten vandaag de gemeente Buren onder preventief financieel toezicht te stellen. Provincie en gemeente werken komend jaar aan een structurele verbetering van de financiële situatie van de gemeente. Gedeputeerde Annelies van der Kolk lichtte aan het gemeentebestuur persoonlijk de preventieve toezichtstelling toe. Bij de overige 54 Gelderse gemeenten zag het huishoudboekje er goed uit en werden de begrotingen op tijd ingeleverd. De provincie ziet bij alle gemeenten toe op de financiële huishouding.

Financieel preventief toezicht voor gemeente Ubbergen (F15) Gedeputeerde Staten besloten vandaag de gemeente Ubbergen onder preventief financieel toezicht te stellen. Gedeputeerde Annelies van der Kolk lichtte aan het gemeentebestuur persoonlijk de preventieve toezichtstelling toe. Bij de overige 54 Gelderse Gemeenten zag het huishoudboekje er goed uit en werden de begrotingen op tijd ingeleverd. De provincie ziet bij alle gemeenten toe op de financiële huishouding.

1,3 miljoen euro voor Triënnale Apeldoorn 2008 (F17) De provincie verleent de gemeente Apeldoorn een subsidie van 1,3 miljoen euro voor de Triënnale 2008. De Triënnale is een grootschalig internationaal evenement voor tuin- en landschapsarchitectuur dat elke drie jaar op verschillende locaties in Apeldoorn zal gaan plaatsvinden. De eerste editie van de Triënnale vindt plaats in de zomer van 2008 en zal ongeveer 100 dagen duren. Tijdens congressen, symposia en workshops wordt ruim aandacht besteed aan de thema's 'landschap' en 'landschapsarchitectuur'. Deze zijn ook terug te vinden in diverse tentoonstellingen en buitenactiviteiten. Het project is een belangrijke aanvulling op het culturele aanbod van Gelderland. Het zal de toeristische en culturele aantrekkingskracht van de Veluwe en Gelderland vergroten.