Scouts en NS verspreiden Vredeslicht

11/12/2007 16:25



Scouting Nederland



Op 17 december om 18.00 uur verspreiden scouts in de hal van station Utrecht Centraal het vredeslicht als teken van vrede en vriendschap. Ze reizen per trein van en naar Utrecht, de NS sponsort de reis van 150 van deze scouts. Om 17.00 uur verzamelen deze jongeren zich vlakbij het station. Daar verzorgt Sherilyn Lekatompessy een speciaal en besloten optreden voor de scouts. Om 18.00 uur ontvangt Sherilyn in de centrale stationshal het vredeslicht van de scouts. Na deze gebeurtenis vertrekt iedereen voornamelijk per trein naar de eigen woonplaats, voorzien van een lichtje in een stormlantaarn. Het verspreiden van het vredeslicht vindt niet plaats in de trein, alleen het vervoer ervan in gesloten lantaarns. Scouts bieden treinreizigers in plaats van het vredeslicht een symbolisch lichtje aan.

Het vredeslicht heeft al een lange reis achter de rug voor het in Utrecht aankomt. Al meer dan 20 jaar wordt jaarlijks in Bethlehem het vredeslicht ontstoken, waarna kinderen en jongeren het over de hele wereld verspreiden en zo een keten van licht vormen als teken van vrede en vriendschap. Duizenden scouts op de hele wereld geven het licht in de tijd voor kerst aan elkaar door. Overal ter wereld brandt dan vredeslicht dat allemaal afkomstig is van de vlam in Bethlehem.

Sherilyn Lekatompessy, de jongste deelneemster van het programma 'So you wanna be a popstar', was graag bereid haar medewerking te verlenen aan dit initiatief. Zij treedt speciaal op voor de scouts en steekt daarna in de centrale stationshal haar eigen lantaarn aan met het vuur dat uit Bethlehem is opgehaald. Marise Bezema, vice-voorzitter van Scouting Nederland is hierbij ook aanwezig, net als Herman van Tongeren, regiodirecteur van de Nederlandse Spoorwegen.

Scoutinggroepen kunnen het vredeslicht gebruiken om in hun gemeente mensen te bedanken, zoals bewoners van de wijk waarin het Scoutinggebouw staat, gemeentes voor hun subsidies, donateurs en/of samenwerkingspartners. Veel Scoutinggroepen hebben al laten weten deel te nemen, waaronder een groep scouts met een handicap en een aantal Canadese scouts.





http://www.scouting.nl

http://www.scouting.nl