Gemeente De Marne


Het nieuwe eten; smullen met Derk
Op 17 december 2007 vindt er een gezellige culinaire avond plaats in het gemeentehuis van Leens, onder de noemer: SMULLEN MET DERK.

Deze avond is een initiatief van "Samen Duurzaam", een samenwerking tussen de platforms "Duurzaam Winsum"en "De Marne Duurzoam", samen met het COS (Centrum voor ontwikkelingssamenwerking).

Het thema van de door Derk Bosscher geleide avond is: klimaatbewust eten.

Kan dat dan, klimaatbewust eten? Jazeker! Ons voedsel is een niet te onderschatten energiedrager. En door een een beetje bewuster naar onze voedingsgewoonten te kijken, kunnen we al gauw een steentje bijdragen aan het verminderen van het klimaatprobleem.

Een voorbeeld: wist u bijvoorbeeld dat vleesconsumptie de snelst groeiende bron van klimaatverandering is? De veehouderij blijkt 18 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen te veroorzaken. Dat is meer dan het aandeel van verkeer en vervoer.

Een ander voorbeeld: het vervoer van een kilogram sperzieboontjes uit Kenia (dat ligt 7000 van Nederland ) kost 70 megajoules energie. Dat is vergelijkbaar met twee liter benzine. Logisch dat sperziebonen in de winter zo duur zijn.

Wilt u dit soort bijeffecten van uw consumptiepatroon vermijden, dan zijn er prima alternatieven. Het belooft een leuke, gezellige en lekkere avond te worden.


* Kok Bob zal lekkere hapjes bereiden van streekproducten, die geproefd kunnen worden, desgevraagd kan hij hier een toelichting op geven.
* De Kleine Aarde uit Boxtel zal iets vertellen over de voedselvoetafdruk,
* Alma Huisken, winnares van de Wina Bornprijs voor culinaire journalistiek zal vertellen over biologisch moestuinieren, seizoensproducten, verantwoord en lekker.
* Verder zal er een mini- markt zijn met diverse standhouders met streekproducten, waar het publiek ook van mag proeven.
* De muziek op de avond wordt verzorgd door Los Bomberos, de spreekstalmeester is Derk Bosscher.

Samen Duurzaam hoopt veel inwoners van de gemeenten Winsum en de Marne te mogen begroeten op deze avond over "het Nieuwe eten".

Waar? in het gemeentehuis in Leens,

Wanneer? inloop vanaf 19.30, het programma begint om 20.00 uur.