Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 12 december 2007

Interactief kindercollege over de Wc-pot

Live te volgen via internet

Het afsluitende kindercollege van de Kinderuniversiteit Tilburg/Eindhoven gaat over de Wc-pot. Door middel van een videoverbinding kunnen meer dan 300 kinderen het college volgen vanuit twee collegezalen (één in Eindhoven en één in Tilburg). Ook op internet is het college te zien.

De Wc-pot is een van de belangrijkste uitvindingen, stellen UvT-hoogleraar Arnoud-Jan Bijsterveld en TU/e-hoogleraar Harry Lintsen in een gezamenlijk kindercollege op maandagmiddag 17 december. Lintsen, hoogleraar technologie management, zet de techniek achter de WC uiteen aan de hand van een demonstratiemodel. Bijsterveld, hoogleraar cultuur in Brabant, gaat in op het grote belang voor de volksgezondheid.
Bijsterveld en Lintsen doceren samen, maar elk vanuit hun eigen universiteit voor een publiek van 165/175 kinderen uit groep 6, 7 en 8 van de basisschool. De kinderen volgen het college deels door naar de hoogleraar in de zaal te luisteren, deels door naar live videobeelden vanuit de andere stad te kijken. Ouders en andere begeleiders kunnen meekijken in een aparte, naastgelegen zaal. Bovendien wordt het dubbelcollege gestreamd. Via de link
http://www.surfnet-tv.nl/info/h323tv.asx is het college maandagmiddag door iedereen live te volgen op internet.

Kinderuniversiteit Tilburg/Eindhoven
De Kinderuniversiteit Tilburg/Eindhoven is een samenwerking tussen de Universiteit van Tilburg en de Technische Universiteit Eindhoven. Samen organiseerden de Brabantse universiteiten een reeks van zeven kindercolleges die afwisselend in Tilburg en Eindhoven zijn gegeven. Door de samenwerking kunnen kinderen kennis maken met maatschappelijke en technische wetenschap. In dit dubbelcollege worden de expertises gecombineerd.
De voorgaande zes colleges gingen over emoties robots, slimme uitvindingen, waaromvragen, opslingeren en over de vraag of alles kan branden. De toegang tot de colleges is gratis. Ze zijn allemaal volgeboekt.