Gemeente Ede

nummer 263 / Ede, 14 december 2007

Uitvoering projecten in landelijk gebied Ede en Wageningen in stroomversnelling

Maandag 17 december ondertekenen de gemeente Ede, Wageningen en de provincie Gelderland een convenant voor de uitvoering van 30 projecten de komende zeven jaar (2008-2013) in het landelijk gebied van Ede en Wageningen. Het gaat om een investering van ongeveer 31 miljoen euro, de provincie Gelderland zal hier bijna 8 miljoen euro aan bijdragen. Daarnaast spant de provincie zich in om nog andere financieringsbronnen te vinden. De gemeenten en provincie hebben gezamenlijk de projecten uitgewerkt, waarbij de ontwikkeling van het buitengebied Binnenveld een belangrijke rol speelt. Wethouder Wilke Dekker is bijzonder blij dat hij daad bij woord kan voegen: na de ondertekening van het convenant zal hij de adviescommissie Binnenveld installeren. Namens de Provincie zal Gedeputeerde Harry Keereweer de intentieovereenkomst ondertekenen, wethouder Kroes vertegenwoordigt de gemeente Wageningen en wethouder Dekker de gemeente Ede.

De gemeente Ede is bezig met de ontwikkeling van het Ontwikkelingsplan Buitengebied 2013, dat binnenkort de inspraak in zal gaan. Dit Ontwikkelingsplan is de visie van het college op de ontwikkelingen in het buitengebied, en is tevens kader waarbinnen beleid op provinciaal en regionaal (WERV) niveau geïntegreerd wordt. De investering van de provincie Gelderland is belangrijk voor de financiering van het uitvoeringsprogramma van het Ontwikkelingsplan. Wethouder Dekker: Ik ben blij dat we samen met de provincie en de gemeente Wageningen de projecten in ons landelijk gebied in stroomversnelling kunnen brengen. Het gaat om de ruimtelijke kwalteit én om de kwaliteit van de samenleving, waarmee Ede trots kan zijn op de haar woon- en leefgebied.

De intentieovereenkomst maakt deel uit van het Provinciaal Meer Jaren Programma Vitaal Gelderland (PMJP). Dit is een programma voor de periode 2007-2013 waarin de provincie met het Rijk heeft afgesproken 700 miljoen euro te gaan investeren in het weer vitaal maken van het Gelderse platteland. Gedeputeerde Harry Keereweer Ik ben bijzonder blij met deze overeenkomst, omdat we nu samen met Ede en Wageningen zowel de waterberging en de ontwikkeling van natuur als de ontwikkelingsmogelijkheden voor landbouw veilig kunnen stellen.

Partijen willen investeren in de ecologische, landschappelijke en recreatieve waarden van het Binnenveld. Het Binnenveld is een waardevol open landschap, dat van grote betekenis is voor de bewoners van alle omliggende kernen. Daarom vindt de gemeente het van grote waarde dat er een adviescommissie meewerkt aan de uitwerking van de projecten. Wethouder Dekker: Het veranderingsproces moet leiden tot een nieuw duurzaam economisch draagvlak in combinatie met nieuwe ruimtelijke kwaliteit. Per thema worden de accenten gelegd. Zo moet onder meer de unieke natuurwaarde van de Bennekomse Meent worden uitgebreid, zal het landschap met erf- en wegbeplanting worden aangekleed en worden ontbrekende stukken fietspad, wandel- en ruiterpaden aangelegd.

---