Gemeente Rotterdam

Agressie tegen werknemers in de publieke sector In Spraakmakende Zaken ontvangt Paul Rosenmöller zijn gasten in Paviljoen het Oosten in Amsterdam, waar hij met hen praat over brandende kwesties uit het recente verleden.

Agressie en geweld in de publieke sector
Agressie en geweld tegen buschauffeurs, ambulancepersoneel, medewerkers van gemeentelijke diensten en andere werknemers in de publieke sector komt steeds vaker voor. Voor hen hoort schelden, bedreigen en soms zelfs fysiek geweld van cliënten er inmiddels bij. Toch dreigt dit probleem uit de hand te lopen. In Spraakmakende Zaken het verhaal van Isolde Gunneman.

Tweederde van alle werknemers in de publieke sector heeft regelmatig te maken met agressief gedrag van klanten. In de meeste gevallen gaat het om verbaal geweld, maar ongeveer een kwart van deze medewerkers krijgt ook fysiek geweld te verduren. Eén van hen is Isolde Gunneman. Een jaar geleden werkte zij als baliemedewerkster bij de Sociale Dienst in Zeist. Ze werd door een cliënt met een slagersmes in haar nek gestoken. Voor Isolde en haar familie is het nog steeds een wonder dat ze het heeft overleefd. In Spraakmakende Zaken vertelt ze voor het eerst over deze traumatische gebeurtenis en over de strijd die ze nog elke dag moet leveren om de draad van haar leven weer op te pakken.

Naar aanleiding van onder andere het gewelddadige incident in Zeist maakte de overheid een actieplan om het geweld tegen werknemers in de publieke sector terug te dringen. Nu, een jaar later, blijkt uit onderzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken dat al deze extra maatregelen niet afdoende geholpen hebben. Het aantal incidenten is niet afgenomen en cursussen in weerbaarheid bieden onvoldoende bescherming. Minister Guusje ter Horst heeft inmiddels een aanscherping van het actieprogramma naar de Tweede Kamer gestuurd. Beleidsmakers, werkgevers en deskundigen geven in Spraakmakende Zaken hun visie op de oorzaken en de aanpak van dit probleem.

IKON-televisie
Spraakmakende Zaken
maandag 17 december 2007
Nederland 2
22.50 - 23.25 uur

Bron: Bestuursdienst, 14-12-2007