Spitsstrook A7 Zaandam - Purmerend open voor verkeer

Maandag 17 december 2007 stelt Rijkswaterstaat de spitsstrook op de oostbaan van de A7 tussen knooppunt Zaandam en de afrit Purmerend-zuid open. Hierdoor krijgen weggebruikers richting Purmerend een derde rijstrook ter beschikking tijdens de avondspits waardoor hun reistijd vermindert. Daarnaast heeft ook het verkeer op de A8 en de A10 minder last van files. Is de spitsstrook geopend dan geldt een maximumsnelheid van 100 km/u in plaats van 120 km/u.

De spitsstrook op de A7 is 8,2 kilometer lang en bevindt zich aan de rechterkant van de weg op de vluchtstrook. Groene pijlen op de matrixborden boven de weg en borden langs de kant van de weg geven aan dat de spitsstrook open is. Er is dan geen vluchtstrook beschikbaar. Pechhavens naast de spitsstrook zijn er voor pech- of noodgevallen. Is de spitsstrook gesloten, dan geeft het matrixbord boven deze rijstrook een rood kruis aan. De strook is dan uitsluitend in gebruik als vluchtstrook.

Spoedwet wegverbreding

De spitsstrook op de A7 maakt onderdeel uit van een pakket van maatregelen om de files in Nederland aan te pakken en ergernissen van weggebruikers te verminderen. De minister van Verkeer en Waterstaat heeft daarvoor de Spoedwet wegverbreding opgesteld, die in 2003 in werking is getreden. Met deze wet is het mogelijk een aantal knelpunten uit de File Top 50 versneld aan te pakken. Het gaat om relatief eenvoudige ingrepen die snel effect hebben. De spitsstrook A7 is het eerste Spoedwetproject binnen de provincie Noord-Holland dat in gebruik wordt genomen.

Noot aan redacties (