Raad van State


Agenda week 51

Maandag 17 december 2007

10.00 uur

Zitting over de afwijzing door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het verzoek om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen het gebruik van de parkeerplaats bij het klimduin in Groet. Het klimduin maakt deel uit van het beschermde natuurgebied 'Schoorlse Duinen'. Een echtpaar uit Groet en de vereniging Milieudefensie vinden dat voor de parkeeractiviteiten een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet nodig is. Aangezien er geen vergunning is, moet de provincie volgens hen handhavend optreden. De provincie vindt dat er geen vergunning nodig is, omdat de natuur in de omgeving niet wordt aangetast door het gebruik van het parkeerterrein. (zaaknummer 200606949/1)

10.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland heeft verleend aan Corus Staal uit IJmuiden voor haar gehele staalbedrijf dat in de gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk ligt. Het provinciebestuur heeft een nieuwe milieuvergunning verleend voor het gehele bedrijf om inzichtelijker te maken wat allemaal precies vergund is. Het bedrijf beschikte namelijk over meerdere vergunningen die op verschillende delen van het bedrijf betrekking hadden. De Milieufederatie Noord-Holland en de Stichting Mobilisation for the Environment hebben vooral bezwaren tegen de emissie van diverse gevaarlijke stoffen - waaronder zware metalen en dioxines - in de lucht. De Dorpsraad Wijk aan Zee vindt ook nog dat Corus maatregelen moet nemen op het gebied van geluid. (zaaknummer 200701617/1)

10.30 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland om een vergunning te verlenen voor een standplaats aan de Brouwersdam in Scharendijke tijdens het 'Concert at Sea'. Dit concert vond plaats in juli 2006. Een inwoner van Middelburg wilde graag vanuit een mobiel verkooppunt frisdrank en snacks verkopen. Het gemeentebestuur heeft de vergunning geweigerd, omdat volgens hem geen plaats meer was voor de snackkar. De inwoner is het hier niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Raad van State. Eerder is hij door de rechtbank in Middelburg in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 200704974/1)

11.00 uur

Zitting over de weigering door de minister van LNV om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen het onttrekken van grondwater door een inwoner van IJsselsteyn in de omgeving van natuurgebied De Bult. De inwoner beschikt over zeven beregeningsputten. De Werkgroep Behoud de Peel vreest dat het oppompen van grondwater gevolgen heeft voor het nabijgelegen natuurgebied dat deel uitmaakt van De Deurnse Peel. De minister vindt dat daarvan geen sprake is. Daarom wil hij niet handhavend optreden tegen het onttrekken van grondwater. (zaaknummer 200703038/1)

12.00 uur

Zitting over de weigering door de Minister van LNV om een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet te verlenen voor drie beregeningsputten en drainage op het terrein van een varkens- en akkerbouwbedrijf aan de Bluyssens Broekdijk in Asten-Heusden. Het bedrijf ligt in de buurt van het beschermde natuurgebied De Deurnse Peel. De eigenaar van het bedrijf wil de drie putten gebruiken om diverse gewassen te beregenen. De minister heeft de vergunning geweigerd, omdat hij geen goede beoordeling kan maken van de gevolgen van het oppompen van water voor De Deurnse Peel. De eigenaar is het niet met de weigering eens en komt in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200607783/1)

13.30 uur

Zitting over de boete die de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft opgelegd aan Deen Winkels B.V. uit Castricum vanwege overtreding van de Drank- en Horecawet. De boete is opgelegd naar aanleiding van een controle van de Voedsel en Waren Autoriteit in de supermarkt van Deen Winkels aan de Torenstraat in Castricum. In de supermarkt zou alcoholhoudende drank zijn verkocht aan een jongere die nog geen 16 jaar was en sterke drank aan een jongere die nog geen 18 jaar was. Volgens de minister was de supermarkt verplicht de jongeren te vragen naar hun identiteitsbewijs, om vast te kunnen stellen of zij de vereiste leeftijd hadden. De supermarkt heeft dit nagelaten. Deen Winkels bestrijdt de boete omdat zij vindt dat de betreffende jongeren niet onmiskenbaar te jong waren om de drank te mogen kopen en stelt dat de waarnemingen door de controleambtenaren niet gebaseerd waren op objectieve criteria. De rechtbank in Alkmaar heeft het beroep van de supermarkt tegen de boete in mei 2007 ongegrond verklaard. (zaaknummer 200704254/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

Dinsdag 18 december 2007

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan "De Gerner Marke" van de gemeente Dalfsen. Het plan voorziet in de bouw van een woonwijk aan de oostkant van Dalfsen. De woonwijk wordt aangelegd in voormalig agrarisch gebied. Verschillende omwonenden komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep. Zij zijn onder meer bang voor geluidsoverlast, het verliezen van vrij uitzicht vanwege de komst van een hoge flat en waardedaling van hun eigen woningen. (zaaknummer 200702700/1)

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Rotterdam-Noord heeft verleend voor het veranderen van een pand met achterbouw aan de Schiekade in Rotterdam. Het is de bedoeling dat in het gebouw huisvesting wordt geboden aan onder meer jongeren met een licht verstandelijke handicap. Een aantal omwonenden is bang voor geluidsoverlast en aantasting van hun privacy doordat hun woningen grenzen aan de achterbouw. (zaaknummer 200703443/1)

10.00 uur

Zitting over het besluit van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) om geen accreditatie te verlenen aan de hbo-bacheloropleiding Muziek van de Vrije Muziek-Akademie. Accreditatie is het verlenen van een 'keurmerk' dat aangeeft dat een opleiding aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet. Onder meer op basis van een negatief advies van de Visiterende en Beoordelende Instantie heeft de NVAO de accreditatie niet verleend. De Vrije Muziek-Akademie is het hier niet eens met en heeft beroep ingesteld. Zij vindt dat de NVAO rekening had moeten houden met de bijzondere omstandigheden, dat zij in tegenstelling tot andere conservatoria zeer kort de tijd heeft gehad om aan de voorwaarden te voldoen. Ook vindt de Akademie dat de oordelen over de opleiding niet zijn gebaseerd op een internationale standaard. (zaaknummer 200703892/1)

11.45 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Lochem om handhavend op te treden tegen de permanente bewoning van recreatiewoningen aan de Vordenseweg in Lochem. Het gemeentebestuur wil daartegen geen bestuurlijke maatregelen treffen, omdat hij eerder juist besloten heeft de permanente bewoning te gedogen. De gemeente vindt dat die beslissing niet kan worden teruggedraaid. Buitencentrum Ruighenrode is het daar niet mee eens en komt tegen de weigering in hoger beroep. Eerder is het centrum door de rechtbank in Zutphen in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 200704754/1)

14.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Rossum om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen de champignonkwekerij van de firma Vedemij aan de Achterdijk in Rossum. De buren van de kwekerij hadden hierom gevraagd, omdat zij stankoverlast ondervinden. De gemeente vindt dat de kwekerij niet te veel geur uitstoot en wil daarom niet handhavend optreden. (zaaknummer 200702390/1)

Woensdag 19 december 2007

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

11.30 uur

Zitting over de afwijzing door de gemeenteraad van Smallingerland van verzoeken van meerdere inwoners van Drachten om schadevergoeding wegens planschade. De inwoners, die wonen aan de Sydwende in Drachten, vinden dat zij schade hebben geleden als gevolg van de aanleg van een nieuwe nabijgelegen woonwijk. Het gaat om nieuwe woningen ten zuiden van de Drachtstervaart, ten westen van de bestaande woonwijk De Drait. Volgens de inwoners is hun vrije uitzicht door de woningbouw verloren gegaan en heeft dat waardevermindering van hun huizen tot gevolg. De gemeenteraad vindt echter dat de inwoners geen nadeel ondervinden van de nieuwe woningen. De rechtbank in Leeuwarden heeft het beroep van de inwoners gegrond verklaard, omdat de gemeenteraad de afwijzing volgens haar op meerdere onderdelen onvoldoende heeft gemotiveerd. Tegen deze uitspraak komen zowel de gemeenteraad als de inwoners in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200703629/1)

11.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Kloosterkamp-Zuid" van de gemeente Duiven. Het plan maakt onder meer de bouw van ongeveer 150 nieuwe woningen mogelijk aan de rand van de kern Duiven. Meerdere inwoners van Duiven zijn het niet eens met het plan. Zij zijn tegen de bebouwing van het open gebied en vinden dat erdoor hun vrije uitzicht verloren gaat en hun privacy wordt aangetast. Tegen het goedkeuringsbesluit hebben zij beroep ingesteld bij de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan hebben zij de Raad van State verzocht het goedkeuringsbesluit voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200707560/2)

Donderdag 20 december 2007

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Stadscentrum kerngebied II-7 (Plein 1944 e.o.)" van de gemeente Nijmegen. Het plan maakt een herstructurering van Plein 1944 en omgeving mogelijk. Het voorziet in nieuwe woningbouw, winkelruimte en horeca. IEF Berlage B.V. is het niet eens met het plan. Het bedrijf is onder meer eigenaar van de in het gebied gelegen V&D en Hema en vreest onder meer dat de aanbouw van nieuwe gebouwen aan hun winkelpanden de bevoorrading van de winkels bemoeilijkt. Verder vindt het bedrijf de nieuwe gebouwen te hoog en vreest hij voor de gevolgen voor de luchtkwaliteit. Ook Vastned Retail N.V., een eigenaar van andere winkels en gebouwen in het gebied, en een omwonende zijn het niet eens met het plan. Allen komen zij bij de Raad van State in beroep tegen het goedkeuringsbesluit. (zaaknummer 200608290/1)

10.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend voor een installatie voor de verbranding van afvalwaterzuiveringsslib aan een industrieterrein aan de Middenweg in Moerdijk. De vergunning maakt de uitbreiding van de installatie met een zogenoemde vijfde slibverbrandingslijn mogelijk. Die uitbreiding leidt tot een toename van 100.000 ton slib, tot een totaal van 500.000 ton. Het slib is afkomstig van rioolwaterzuiveringsinstallaties. De Stichting Coöperatie Mobilisation for the environment U.A. is het niet eens met de vergunning en komt in beroep bij de Raad van State. Volgens haar had voor de complete installatie getoetst moeten worden of bij de verbranding de best beschikbare technieken worden gebruikt. Ook vreest de stichting dat de reststoffen van de verbranding gevaarlijk afval bevatten. (zaaknummer 200702141/1)

10.00 uur

Zitting over de weigering door de minister van VROM om een verklaring van geen bezwaar af te geven aan "Europe Metals B.V." voor het uitvoeren van bepaalde afvalstoffen naar China. Het gaat om de uitvoer van motoronderdelen. Het bedrijf is het niet eens met de weigering en heeft de Raad van State verzocht het besluit voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200708308/1)

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Overschie van de gemeente Rotterdam heeft verleend voor een winkelcentrum aan de Burgemeester Baumanlaan, Baanweg en Hoornsingel in Rotterdam. Het gaat om de bouw van een parkeergarage, twee supermarkten, een aantal dagwinkels, een bibliotheek en 92 woningen. Een inwoner van Rotterdam verzet zich tegen de vergunning en heeft de Raad van State verzocht de vergunning voorlopig te schorsen. Hij vindt dat de expeditie ingangen van de supermarkten te dicht bij zijn woning zijn gelegen en vreest voor aantasting van zijn woongenot. (zaaknummer 200706987/2)

11.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Oosterbeek-Zuid 2006" van de gemeente Renkum. Meerdere inwoners van Oosterbeek zijn het niet eens met het plan en komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200702682/1)

11.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Almelo heeft verleend voor een zorgcentrum met woningen aan de Rustweg in Almelo. Meerdere omwonenden verzetten zich tegen de vergunning. Zij vinden de hoogte van 40 meter voor het gebouw te hoog, omdat dat hun uitzicht belemmert. Hun beroep is door de rechtbank in Almelo gegrond verklaard. Tegen deze uitspraak hebben de Almelose Woningstichting Beter Wonen en de Stichting Woon- en Verzorgingscentrum Friso hoger beroep aangetekend bij de Raad van State. Inmiddels heeft het college de bezwaren van de omwonenden, na de uitspraak van de rechtbank, opnieuw ongegrond verklaard. De omwonenden hebben de Raad van State verzocht om, hangende het hoger beroep, dat besluit te schorsen, zodat nog niet kan worden begonnen met de bouw van het zorgcentrum. (zaaknummer 200704927/1)

14.15 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van het bestemmingsplan "Binnenstad-West" van de gemeente Apeldoorn. Het gaat onder meer om het gebied Marktstraat/Beekstraat/Marktplein. Emon B.V. en Redevco Nederland B.V. zijn het niet eens met het plan en komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Raad van State. Redevco is eigenaar van het gebouw waarin de C&A is gevestigd en vindt onder meer dat de maximale bouwhoogte voor zijn winkel te laag is vastgesteld. (zaaknummer 200702907/1)

14.15 uur

Zitting over de weigering door de Adviescommissie bezwaarschriften Leeuwarden om alle gegevens van de agenda's van de Sociale Zekerheidskamer te verstrekken. Een inwoner van Leeuwarden had daarom verzocht. Zijn beroep tegen de weigering is door de rechtbank in Groningen gegrond verklaard. Tegen deze uitspraak is de Adviescommissie in hoger beroep. In afwachting van de behandeling verzoekt zij de Raad van State het besluit voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200705777/1)

Vrijdag 21 december 2007

14.00 uur

Vandaag zijn er geen zittingen. Wel is er een extra openbaarmakingszitting, waarbij de laatste uitspraken van het jaar openbaar worden gemaakt. Dit, omdat de Raad van State in week 52 van dit jaar gesloten is. De uitspraken die vandaag openbaar worden gemaakt, worden niet op de gebruikelijke wijze aangekondigd, maar zijn vanaf 14.00 uur wel te raadplegen op onze website via 'ACTUEEL', 'Uitspraken' en 'Voorlopige Voorzieningen en Overige'. De media kunnen, indien nodig, vrijdag contact opnemen met de persvoorlichters voor meer informatie over de uitspraken.

Agenda voorgaande week 50

Maandag 10 december 2007

10.00 uur

Zitting over het geschil over het bestemmingsplan "Kom Prinsenbeek" van de gemeente Breda. Het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft dit plan gedeeltelijk goedgekeurd. Het college van burgemeester en wethouders van Breda en een aantal inwoners van Prinsenbeek komen tegen dit goedkeuringsbesluit in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200606492/1)

10.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad heeft verleend voor het bouwen van drie Zaanse woonhuizen in de traditionele bouwstijl aan de Lage Horn in Zaandam. Een aantal omwonenden komt hiertegen in beroep bij de Raad van State. Zij vinden dat zij ten onrechte niet bij de bouwplannen zijn betrokken in de voorfase. Verder nemen deze woningen volgens hen te veel ruimte in beslag. Hierdoor wordt het mooie dorpsgezicht een nauw straatje, aldus de omwonenden. (zaaknummer 200703918/1)

11.30 uur

Zitting over het besluit van het dagelijks bestuur van de Milieudienst West-Holland, waarbij voorschriften aan de milieuvergunning van een grasdrogerij aan de Hoogeveenseweg in Benthuizen zijn verbonden. Het dagelijks bestuur heeft dit gedaan naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State van 4 juli 2007. Deze uitspraak is, onder zaaknummer 200609185/1, te raadplegen op deze site, via 'ZOEKEN' en 'Uitspraken'. Het bedrijf is het niet eens met de voorschriften over de maximale uitstoot van geur en verzoekt de Raad van State de voorschriften te schorsen. (zaaknummer 200707086/2)

13.15 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Assen, waarbij Hippo Assen te kennen is gegeven dat bestuursdwang zal worden toegepast ten aanzien van het ruitersportcentrum aan de Borgstee in Assen. Het gemeentebestuur vindt dat het centrum te veel ruitersportartikelen verkoopt. Dit is volgens het gemeentebestuur in strijd met het bestemmingsplan. Het centrum is het met de toepassing van bestuursdwang niet eens en komt tegen de bestuursdwang in hoger beroep. Eerder was hij al door de rechtbank in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 200703959/1)

14.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Renswoude heeft verleend aan Carpfood International voor het produceren van lokvoer voor karpers aan de Hooge Hoek in Renswoude. Een omwonende vindt dat het geluidsonderzoek niet goed is uitgevoerd is en dat er te veel geluid is toegestaan. Ook vreest hij voor geuroverlast. Daarom komt hij tegen de vergunning in beroep. (zaaknummer 200702285/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

Dinsdag 11 december 2007

10.00 uur

Zitting over het bevel tot sluiting dat de burgemeester van Vlaardingen heeft gegeven aan de Panda Bar in die gemeente. De burgemeester heeft besloten dat het café in 2006 drie weken zijn deuren moest sluiten, omdat een medewerker van het café tijdens zijn werkzaamheden als portier een klant heeft mishandeld. De medewerker had volgens de burgemeester niet als portier mogen optreden, omdat hij niet over de benodigde papieren daarvoor beschikte. De Panda Bar komt tegen het besluit van de burgemeester in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200704815/1)

10.00 uur

Zitting over de aanwijzing door de minister van Verkeer en Waterstaat en de staatssecretaris van VROM op grond van de Luchtvaartwet van het luchtvaartterrein Maastricht. In het aanwijzingsbesluit is de geluidsruimte van het vliegveld verruimd. Hierdoor zullen er meer vliegtuigen kunnen starten en landen. Onder meer Milieudefensie en de vereniging Geen Uitbreiding Vliegveld Beek en een aantal omwonenden vrezen voor overlast voor het Limburgse heuvellandschap. Zo zal er volgens hen sprake zijn van geluidsoverlast en verslechtering van de luchtkwaliteit. Zij vinden het niet nodig dat er meer vluchten mogelijk worden gemaakt, omdat daarvan volgens hen geen gebruik zal worden gemaakt. (zaaknummer 200606822/1)

12.00 uur

Zitting over de intrekking door de korpschef van de regiopolitie Groningen van de toestemming van een portier uit Groningen om beveiligingswerkzaamheden uit te voeren. De korpschef heeft de toestemming ingetrokken, omdat de portier geweld heeft gebruikt bij het verwijderen van een klant. De portier komt tegen de intrekking in hoger beroep. (zaaknummer 200704668/1)

13.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Den Helder heeft verleend aan motorcrossclub Den Helder voor een motorcrossterrein ten noordoosten van industrieterrein Kooijpunt. De vergunning is verleend voor een periode van vijf jaar. Twee inwoners van Den Helder vrezen voor geluidsoverlast en verslechtering van de luchtkwaliteit. Verder zijn zij het er niet mee eens dat de motorcrossclub 22 zondagen per jaar mag crossen. De gemeente had dit volgens de inwoners niet mogen toestaan vanwege hun zondagsrust. Daarom komen ze tegen de vergunning in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200702008/1)

14.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Buitengebied Aalten 2004 (herziening)" van de gemeente Aalten. Het provinciebestuur heeft dit besluit genomen naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State van 23 augustus 2006. Deze uitspraak is, onder zaaknummer 200506487/1, te raadplegen op deze site, via 'ZOEKEN' en 'Uitspraken'. Het bestemmingsplan voorziet onder meer in de aanleg van windmolenpark "Hagenwind" aan de Prinsendijk, Boterdijk, Fleurtendijk en Goorstegendijk in Aalten. Onder meer de stichting Natuur en Milieu Aalten komt tegen dit goedkeuringsbesluit in beroep. De stichting vindt dat er overlast zal ontstaan voor vogels in een nabijgelegen natuurgebied. Verder twijfelt zij aan de economische uitvoerbaarheid van het park. De zitting gaat ook over de vrijstelling en de bouwvergunning die het gemeentebestuur heeft verleend voor de bouw van het windmolenpark met acht windturbines en inkoopstation. De stichting komt ook tegen dit besluit in hoger beroep. (zaaknummers 200701883/1, 200705831/1 en 200705882/1)

Woensdag 12 december 2007

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

Donderdag 13 december 2007

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam heeft verleend voor acht laagbouw woningen aan de Kralingseweg in Rotterdam. Meerdere omwonenden verzetten zich tegen de woningen. Hun beroep is door de rechtbank in Rotterdam gegrond verklaard. Tegen deze uitspraak komt onder meer "Projecten in de Stad B.V." in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200704203/1)

10.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Gouda heeft verleend aan SITA Recycling Services West voor een afvalverwerkingsbedrijf aan de Schielands Hoge Zeedijk in Gouda. Een aantal omwonenden vreest voor hinder door geluid en trillingen. Verder zijn zij bang dat de bodem verontreinigd zal raken en dat het bedrijf de bodem niet zal saneren als zij daar haar activiteiten zal staken. Daarom komen zij in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200702721/1)

10.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Hellevoetsluis heeft verleend voor de bouwplannen Tetris I tot en met V. De Belangengroep Vogelwijk in de gemeente verzet zich tegen het plan. Hun beroep is door de rechtbank in Rotterdam gegrond verklaard. Tegen deze uitspraak heeft de Belangengroep desondanks hoger beroep ingesteld bij de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt zij de Raad van State de uitspraak te schorsen. (zaaknummer 200704904/2)

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Ede heeft verleend voor zes woningen aan de Arnhemseweg in Ede. Meerdere omwonenden verzetten zich tegen de nieuwbouw en komen, na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Arnhem, in hoger beroep bij de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoeken zij de Raad van State de uitspraak te schorsen. (zaaknummer 200706402/2)

Vrijdag 14 december 2007

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Friesland van het bestemmingsplan "Buitengebied 2004" van de gemeente Gaasterlân-Sleat. Meerdere inwoners van het nabijgelegen Kippenburch/Harich zijn het niet eens met het plan en komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200703061/1)

10.30 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Hendrik-Ido-Ambacht om aan een uitvaartcentrum vrijstelling van het bestemmingsplan te verlenen voor een familiehuis van 50m² aan de Langeweg in de gemeente. Het uitvaartcentrum is het niet eens met de weigering en komt, na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Dordrecht, in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200703042/1)

14.15 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Nijmegen Oud West" van de gemeente Nijmegen. Meerdere inwoners van de gemeente zijn het niet eens met het plan en komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200702847/1)