VVD


14-12-2007

'Toegankelijk voor allen, censuur voor niemand'

VVD wil drempel verlagen voor kunst en cultuur.

Kunst en cultuur moet voor iedereen toegankelijk zijn. Het is daarom van belang dat de drempel tot deze facetten laag genoeg is opdat iedere Nederlander ervan kan genieten. Daarnaast is het ontoelaatbaar dat kunstenaars gebukt gaan onder bedreigingen en censuur. De VVD zal, bij monde van woordvoerder cultuur Atzo Nicolaï, een keur aan voorstellen doen die hiermee samenhangen bij het begrotingsonderdeel cultuur van maandag 17 december.

Nicolaï zal er bij minister Plasterk op aandringen dat hij krachtig stelling neemt tegen censuur in Nederland. Aanleiding zijn de fysieke bedreigingen tegen de kunstenares Sooreh Hera die foto's heeft gemaakt waarop homoseksuelen zijn afgebeeld die om hun identiteit te verbergen Mohammed-maskers dragen. Ook het feit dat musea uit angst voor agressie de foto's niet willen exposeren, is een zorgelijk teken. Nicolaï: "Het is onvoorstelbaar dat een kunstenaar in Nederland wordt bedreigd vanwege zijn uitingen. Ik heb minister Plasterk nog geen krachtig signaal horen geven tegen deze situatie. Hij gaat over kunst en cultuur, dus hij moet met klem stelling nemen tegen deze vormen van chantage. Plasterk moet zich realiseren dat politiek niet mag gaan over de inhoud van kunst, maar dat de kunstenaar te allen tijde zijn vak veilig moet kunnen uitvoeren."

Tevens zal Nicolaï pleiten voor gratis toegang tot musea voor jongeren tot achttien jaar. De 400 geregistreerde musea die Nederland rijk zijn, moeten hun deuren kosteloos openstellen voor jongeren om ze meer in contact te brengen met kunst en cultuur. Nicolaï vindt het belangrijk om jongeren meer te betrekken bij cultuur. "De meest kwetsbare periode is de middelbare school leeftijd waarin velen die misschien nog wel met hun ouders meegingen afhaken. En omgekeerd als je het onvoldoende van huis uit meekrijgt is dit nu uitgerekend de fase om ermee vertrouwd te raken". Om de drempel lager te maken, stelt de VVD voor om de toegang tot musea voor deze groep gratis te maken." De VVD zal daarom aan minister Plasterk vragen hier geld voor vrij te maken.

Ook wil Nicolaï dat de kunstkoopregeling in stand blijft. Via deze maatregel kunnen kunstliefhebbers een kunstwerk kopen en gespreid betalen. De aankoop voltrekt zich niet in een keer, maar wordt via een renteloze lening maandelijks afgelost. Galeries kunnen op deze manier hun kunstwerken voor een groter publiek toegankelijk maken.

14 december 2007