Provincie Limburg

Persberichten

MER-nota Buitenring Parkstad Limburg medio 2008 gereed voor inspraakronde
Het opstellen van de Tracénota/MER voor de beoogde Buitenring Parkstad Limburg nadert zijn eindfase. De betrokken bestuurspartijen hebben ingestemd met het vergevorderd concept. Wel moet nog nader onderzoek gedaan worden dat de Buitenring een optimale inpassing krijgt in het landschap. Naar verwachting zal de Tracenota/MER over een halfjaar klaar zijn, tezamen met het voorlopige tracé-voorkeursalternatief. Spoedig daarna volgt een uitgebreide inspraakronde.

Woensdag 12 december jongstleden presenteerde ingenieursbureau Arcadis een concept van het Milieu Effect Rapport tijdens een bijeenkomst van het Regionaal Bestuurlijk overleg. Hierin participeren onder meer projectverantwoordelijke bestuurders van de Provincie Limburg, Parkstad Limburg, de Parkstad-gemeenten en de Gemeente Nuth en Schinnen. Het concept kreeg brede waardering. Tegelijk kwam de wens naar voren om op enkele punten nog nader onderzoek te doen. Onder meer de landschappelijke inpassing van de Buitenring en de aansluitingen op de Buitenring zullen daarbij extra aandacht krijgen. Hiervoor is de medewerking verkregen van de Rijksadviseur voor het Landschap, ir. Dirk Sijmons.

Op weg naar een gedegen nota en voorlopig tracé-voorkeursalternatief We zijn flink gevorderd met de Tracénota/MER. Nu gaat het erom dat zorgvuldig de punten op de i worden gezet, aldus gedeputeerde Ger Driessen, die de Buitenring in zijn provinciale portefeuille heeft. Ook Richard de Boer, bestuurder van de WGR+regio Parkstad Limburg, benadrukt het belang om in dit stadium zorgvuldig te werk te gaan. Ogenschijnlijk loopt de Tracénota/MER enige vertraging op, maar het vergt nu eenmaal tijd om tot een gedegen en doortimmerd stuk te kunnen komen. Gedeputeerde Driessen ziet een duidelijk voordeel in de tijd die momenteel aan de nota gespendeerd wordt. Als we nu meer aandacht besteden aan de zorgvuldigheid komt dit de kwaliteit ten goede en kunnen we verderop in het proces ongetwijfeld tijd winnen. Het Regionaal Bestuurlijk Overleg heeft er ook mee ingestemd dat een ambtelijke werkgroep gaat werken aan de ontwikkeling van een voorlopig tracé -voorkeursalternatief voor de Buitenring. Deze werkgroep zal in het voorjaar van 2008 haar advies aan de betrokken bestuurders voorleggen. Dit alternatief zal officieel worden vastgelegd in een aanvulling van het Provinciale Omgevingsplan Limburg.

Kosten
Punt van aandacht is de kostenraming voor de Buitenring. Die is nu nog hoog. In overleg met de regio Parkstad voert de Provincie op dit moment een onderzoek uit naar kostenbesparingen en aanvullende financieringsbronnen. Medio 2008 zal hierover meer helderheid bestaan. Omdat we met zijn allen willen dat Parkstad ook in de toekomst bereikbaar blijft, ben ik ervan overtuigd dat we samen met de regio tot een oplossing komen, aldus gedeputeerde Driessen.

Inspraak
Naar verwachting zullen de Tracénota/MER en het voorkeursalternatief medio 2008 klaar zijn zodat Gedeputeerde Staten hierover een besluit kunnen nemen. Daarna zal de Tracénota/MER samen met het voorkeursalternatief zes weken lang voor iedereen ter inzage worden gelegd. Iedereen kan dan kennis nemen van de inhoud. Ook zullen er dan inspraak- en informatieavonden worden gehouden die vooraf bekend worden gemaakt.

17-12-2007 08:53