Universiteit van Tilburg

17 december 2007

Hans Lindahl benoemd tot hoogleraar Rechtsfilosofie

Benoeming aan Universiteit van Tilburg per 1 januari 2008

Hans Lindahl wordt met ingang van 1 januari benoemd tot hoogleraar Rechtsfilosofie aan de Universiteit van Tilburg. Zijn onderzoek richt zich op grenzen in recht en politiek, met als speciaal aandachtsgebied het Europese integratieproces. Hij stelt zich vragen als: Wat zegt begrenzing over de identiteit van een politieke en rechtsgemeenschap? Welke rol speelt de samenhang tussen identiteit en grenzen in maatschappelijke vraagstukken zoals immigratie, mensenrechten, soevereiniteit en global justice?

Hans Lindahl richt zijn onderzoek in het bijzonder op ruimtelijke grenzen in recht en politiek. Deze grenzen zijn aan de orde in allerlei hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan Europa en het Europese integratieproces: waar houden de grenzen van Europa op? Mag een land als Turkije lid van de EU worden? Hoe dient de Europese interne markt zich tot de externe markt te verhouden met betrekking tot armoede en duurzame ontwikkeling? Welk immigratiebeleid zou de EU tot stand moeten brengen, mede in het licht van de dramatische taferelen van mensen die proberen de kusten van Zuid-Europa te bereiken? Dergelijke vragen roepen het thema van identiteit op: hoe worden grenzen tussen binnen en buiten getrokken en wat zegt deze begrenzing over de identiteit van een politieke en rechtsgemeenschap? Meer in het algemeen, welke implicaties vloeien voort uit de samenhang tussen grenzen en identiteit wat betreft immigratie, mensenrechten, soevereiniteit en global justice? Deze onderzoekslijn maakt onderdeel uit van een omvangrijker wijsgerig project, namelijk een systematische analyse van de verstrengeling van het eigene en het vreemde die constitutief is voor elke politieke en rechtsgemeenschap, zelfs - en wellicht bij uitstek - voor een 'wereldgemeenschap'.

Een van Lindahls belangrijkste publicaties gaat dan ook over de vraag of, in een tijdperk van mondialisering, vragen over grenzen niet in toenemende mate irrelevant worden, zoals vaak wordt beweerd. In het artikel Give and take: Arendt and the nomos of political community betoogt hij, in tegenstelling tot deze opvatting, dat elke vorm van 'ontgrenzing' gepaard gaat met een nieuwe begrenzing, en dat geen juridische en politieke gemeenschap aan een grenspolitiek ontkomt waarbij vragen over identiteit en verdelende rechtvaardigheid centraal staan.

Lindahls leerstoel is ondergebracht bij het departement Filosofie van de Faculteit Geesteswetenschappen. Zijn onderzoek is ingebed in de programma's Society and rationality van de Faculteit Geesteswetenschappen en Beyond state-centric law en legal doctrine. New actors and determinants van de Faculteit Rechtsgeleerdheid. Hij geeft onderwijs in de Faculteit Rechtsgeleerdheid, waar hij een cursus rechtsfilosofie en een cursus Europese rechtstheorie verzorgt.

Hans Lindahl (1958, Cali, Colombia) studeerde rechten en filosofie aan de Universidad Javeriana in Bogotá (Colombia) en werkte in Colombia tevens als advocaat en als hoofd van de juridische afdeling van de Philips groep. Hij promoveerde in 1994 aan de Katholieke Universiteit Leuven en trad vervolgens als postdoc onderzoeker in dienst bij de Universiteit van Tilburg. Vanaf 1995 was hij daar universitair docent en hoofddocent.