PvdA Rotterdam


Discussie: Burgemeestersreferendum in Rotterdam

Ma 17 Dec 2007 - Bestuur PvdA Rotterdam

Moet de nieuwe burgemeester van Rotterdam gekozen worden door een referendum of niet? De PvdA Rotterdam wil graag uw mening horen over het burgemeestersreferendum. Ook formuleerden we 6 stellingen en willen we graag van u weten wat u daar van vindt.

Per 1 januari 2009 zoekt Rotterdam een nieuwe burgemeester. Ivo Opstelten heeft aangegeven zijn functie dan neer te leggen. De opvolger van Ivo Opstelten wordt uiteindelijk door de regering benoemd, maar de voordracht wordt door de Rotterdamse gemeenteraad opgesteld. De raad kan er voor kiezen om een raadplegend referendum te houden: de Rotterdammers kunnen dan uit twee kandidaten kiezen. De gemeenteraad neemt die uitslag over en de regering benoemt de nummer 1 als nieuwe burgemeester. In steden als Utrecht, Leiden, Vlaardingen en Delfzijl koos de gemeenteraad voor zon burgemeestersreferendum. En in Eindhoven wordt in januari 2008 een burgemeestersreferendum gehouden. De Partij van de Arbeid in Rotterdam wil graag uw mening over het burgemeestersreferendum weten.

Stellingen voor de discussie:

1. Omdat de gekozen burgemeester geen bevoegdheden heeft, zal er een te grote spanning ontstaan met de wethouders en de raad.
2. Burgemeestersbenoemingen worden nog steeds via achterkamertjes geregeld.

3. Burgers herkennen zich niet in lokale politici, maar wel in de burgemeester. Als je die laat kiezen verbetert de kwaliteit van de democratie.

4. Met twee kandidaten is zon referendum een wassen neus, dat bleek wel in Utrecht. Op die manier moet het dus niet.
5. Omdat de burgemeester geen eigen inhoudelijk programma kan uitvoeren leidt een verkiezing alleen maar tot focus op de poppetjes en niet op de inhoud.

6. Echte top-kandidaten voor het burgemeesterschap stellen zich niet bloot aan een referendum of verkiezing.

In IDeaal, het ledenblad van de PvdA Rotterdam, van december reageren ook Job Cohen en Margreeth de Boer op deze stellingen. Hun visie kunt u hier lezen.
Hieronder kunt u zelf reageren op deze stellingen en uw mening geven over het burgemeestersreferendum.
Op 5 januari organiseert de PvdA Rotterdam een debat over het burgemeestersreferendum waarbij PvdA-leden kunnen stemmen. Meer informatie over dit debat vindt u hier.
Wij zien uw reactie hieronder graag tegemoet,

Niels Kastelein,
namens het bestuur van de PvdA Rotterdam