Gemeente Maastricht

College akkoord met plannen voor ruimtelijke ontwikkeling Sphinx

Start inspraak begin januari 2008

Het college van B&W is akkoord gegaan met het Beeldkwaliteitsplan (BKP), het voorontwerp-bestemmingsplan en de uitwerkings-MER voor het deelgebied Sphinx, onderdeel van het plan Belvédère. De stukken geven nader inzicht in de randvoorwaarden voor de stedelijke herinrichting van het Sphinxgebied en worden nu vrijgegeven voor inspraak en overleg. Na inspraak en overleg wordt het ontwerpbestemmingsplan, inclusief het beeldkwaliteitsplan en de uitwerkings-MER in het voorjaar van 2008 ter inzage gelegd. De vaststelling van deze stukken zal na de zomer plaatsvinden.

Stedenbouwkundige visie
Het plangebied heeft een totale oppervlakte van circa 8,2 ha en wordt begrensd door de Boschstraat, de Frontensingel en de Maagdendries/Achter de Barakken. Uitgangspunt voor de herontwikkeling van het gebied is een respectvolle omgang met het cultuurhistorisch erfgoed. Het stedenbouwkundig ontwerp gaat er vanuit dat het gebied weer bij de stad hoort, maar herkenbaar is als eigen entiteit. Het ontwerp is opgehangen aan de continuïteit van de Boschstraat. De industriële monumenten als de Eiffel, de Mouleurs, maar ook de St. Andrieskapel, spelen een belangrijke rol. De Eiffel blijft overduidelijk dominant in het gebied. De industriële loodsen op het terrein hebben geen bijzondere waarde en worden gesloopt. De minimale bouwhoogte in het gebied is 3 verdiepingen, de maximale 4, plus een terugspringende daklaag. Deze toplaag wordt voorzien van industrieel aandoende daken.

Woningbouw/commerciële functies
In het plangebied komt zowel woningbouw als commerciële functies. Het commerciële programma met de bestemming 'Centrumdoeleinden' is geconcentreerd langs de Boschstraat, aan de oostelijke voet van de Eiffel en in de onderste twee verdiepingen van de Mouleurs. Ook komt er een commercieel programma in de kelderverdiepingen aansluitend aan de parkeergarage. Het betreft detailhandel (tot max. 30.000 m²), kantoren, horeca (m.u.v. discotheken, enz.), dienstverlening en maatschappelijke voorzieningen. Daarnaast mogen op de verdiepingen woningen worden gerealiseerd.
In het zuidelijk deel ligt een groter accent op de grondgebonden woningen. De Eiffel en bovenste verdiepingen van de Mouleurs worden in principe verbouwd tot appartementen, maar ook andere functies zijn met vrijstelling mogelijk. De rest van het binnengebied heeft in hoofdzaak een woonfunctie, met daarbij ruimte voor werk aan huis of kleine praktijkruimten. Het accent van het woningprogramma ligt op appartementen, gemengd met grondgebonden woningen. In totaal zijn er ruim 700 woningen gepland, waarvan ruim 70 grondgebonden.

In het plangebied worden parkeergarages gerealiseerd:


* voor de gebiedsbewoners; en

* voor bezoekers (500 plaatsen), met een in- en uitrit aan de Frontensingel. Hierin komen maximaal 500 extra plaatsen ter compensatie van d te vervallen parkeerplaatsen aan het Lindenkruis, de Maagdendries, de Ventweg Frontensingel, het pleintje bij de Timmerfabriek (Bassin) en nabij Sappi-west.

Planning
De uitvoering van de eerste fase van de woningbouw start in de tweede helft van 2008. In het binnengebied wordt een tijdelijke parkeerplaats aangelegd aansluitend aan de sloop van de bedrijfsgebouwen, in afwachting van de realisatie van de geplande parkeergarage aan de noordzijde van het plangebied.

Inspraak
Begin januari 2008 wordt het voorontwerpbestemmingsplan gedurende zes weken ter inzage gelegd, gedurende die termijn kunnen inspraakreacties kenbaar worden gemaakt. Op 21 en 22 januari zullen er informatieavonden plaatsvinden, waarbij ook mondelinge inspraakreacties kunnen worden ingebracht. Aanmelding voor de informatieavonden kan via de website www.belvedere-maastricht.nl. Daar zijn dan ook de stukken te downloaden.