Gemeente Maastricht

Start wegvangen duiven rond Lambertuskerk

Vanaf maandag 17 december 2007 start het afvangen van ongeveer 400 duiven rond de Sint Lambertuskerk. Dit zal een aantal weken in beslag nemen. De gevangen vogels worden overgebracht naar een opvangcentrum aan de Toustruwe, waar ze op een diervriendelijke manier onderdak krijgen. Ze blijven daar de rest van hun leven.

Aan de Toustruwe 8 is een gedeelte van een voormalige bedrijfshal ingericht voor de opvang van de duiven. Omdat de duiven aan de Toustruwe niet naar buiten komen, zullen zij geen overlast veroorzaken voor de buurt. In de bedrijfshal zijn grote volières geplaatst waarin de duiven verblijven. Ook zijn er broedhokken geplaatst. De eieren die de duiven leggen worden geruild voor stenen exemplaren, zodat er geen nieuwe aanwas van duiven komt. Na verloop van tijd zal de duivenpopulatie dus ook steeds kleiner worden. De verzorging van de dieren gebeurt door vrijwilligers.

Iedereen kent het probleem van duivenoverlast. De bijtende stof in de uitwerpselen van duiven tast gebouwen, daken, goten en autolak aan. Door de opeenhoping van poep en nestmateriaal kunnen goten en regenpijpen verstopt raken, met lekkage en stankoverlast als gevolg. Bij de Sint Lambertuskerk zullen geen nieuwe duiven terugkeren, zolang er niet wordt gevoerd. Door het wegvangen van de duiven wordt de overlast in de omgeving van de kerk dus sterk verminderd.