AutoRai

Fors meer aangiftes bij tanken zonder betalen

(12/17/2007)
Het aantal aangiftes na het tanken zonder te betalen is het afgelopen jaar fors gestegen. OM en BOVAG schrijven de stijging toe aan integrale aanpak waarbij tankstation- ondernemers, OM en gerechtsdeurwaarders nauw samenwerken.

Pomphouders die consequent doorrijders aangeven, zien steeds vaker resultaat van hun inspanningen. Sinds de lancering van de website Tankenzonderbetalen.nl in september 2006 is er al bijna 10.000 keer aangifte gedaan. Het totale bedrag dat gemoeid is met de aangiftes nadert de 500.000 euro.

Tankenzonderbetalen.nl is een initiatief van het Openbaar Ministerie. Via de website kunnen pomphouders snel aangifte doen en als er driemaal aangifte wordt gedaan, gaat het OM over tot opsporing. In ruim 600 gevallen was dat het geval. Justitie heeft taakstraffen, boetes en gevangenisstraf tot twee maanden opgelegd. Gemiddeld wordt er zo'n 800 keer per maand aangifte gedaan. In oktober 2007 voeren meer dan 900 gedupeerden een aangifte in.

Uit de eerste evaluatie van de website blijkt dat er opvallend veel valse kentekens bij het doorrijders in omloop zijn. Ook stelt het OM dat tanken zonder betalen vaak het opstapje is naar zwaardere criminaliteit. Wil de opsporing succesvol zijn, dan is de beschikbaarheid van goede camerabeelden, toedrachtbeschrijving en kenteken van groot belang, zo stelt het OM.