Vilans

Verbetertraject Medicatieveiligheid halveren aantal medicatie-incidenten

Deelnemers Verbetertraject Medicatieveiligheid halveren aantal medicatie-incidenten

Utrecht, 13 december 2007 - Een daling van het aantal medicatie-incidenten met ruim 50%. Dat is het resultaat van de eerste ronde van het Verbetertraject Medicatieveiligheid van Zorg voor Beter. Tijdens dit verbetertraject werkten 13 teams uit de gehandicaptensector, verpleging en verzorging en thuiszorg onder leiding van Vilans aan het voorkomen van medicatiefouten. Ook de eerste resultaten van de tweede groep van 21 teams zijn veelbelovend. Deze groep rondt het traject in april 2008 af.

In de langdurende zorg gebruiken veel cliënten langere tijd diverse soorten medicijnen. En daarbij gaat er regelmatig iets fout. De meeste fouten worden gemaakt tijdens het voorschrijven en toedienen. De deelnemers aan het Verbetertraject Medicatieveiligheid hebben een jaar lang intensief gewerkt aan terugdringen van het aantal medicatie-incidenten in hun instelling.

Laagdrempelige meetmethode laat zien waar het mis gaat Aan het begin van het traject hielden de deelnemers een nulmeting. Gedurende twee weken registreerden zij alle fouten en bijna-fouten door geeltjes op een speciale poster te plakken, anoniem en met een korte beschrijving van het (bijna-)incident. Deze methode is heel laagdrempelig en geeft meteen inzicht in waar het mis gaat of had kunnen gaan, aldus projectleider Marjolein van Vliet van Vilans. Zo bleek men nogal eens te vergeten af te tekenen na het toedienen van medicatie, met het gevaar dat de patiënt een dubbele dosis kreeg. Zorgverleners worden zich door deze methode bewust van het probleem, de risicos en hun eigen verantwoordelijkheid.

Hele proces verbeterd
In het verbetertraject is aandacht besteed aan het hele proces rondom het verstrekken van medicijnen en het toedienen ervan. Zo hebben alle deelnemende instellingen het medicatiebeleid geactualiseerd en de procedures en verantwoordelijkheden verhelderd. In een aantal instellingen zijn medewerkers bijgeschoold in de bijwerkingen van medicijnen die veel worden gebruikt. Ook geven de zorgverleners periodiek uitleg aan de cliënten over de medicijnen die ze gebruiken en is er een systeem ingevoerd waarin beter wordt gesignaleerd of cliënten die hun medicijnen zelf beheren daartoe nog in staat zijn. Marjolein van Vliet: De medewerkers zien dat hun inspanningen resultaat opleveren en dat motiveert.

Over Zorg voor Beter
Het Verbetertraject Medicatieveiligheid is een onderdeel van Zorg voor Beter. Zorg voor Beter stimuleert organisaties in de langdurende zorg om te werken aan kwaliteitsverbetering en duurzaamheid van de zorg. Themas die Zorg voor Beter aanpakt, zijn bijvoorbeeld valpreventie, medicatieveiligheid, zorg voor mensen met dementie en gedragsproblemen. Zorg voor Beter is een initiatief van het ministerie van VWS. ZonMw heeft de regie. Vilans en TNO-Kwaliteit van Leven voeren uit.