Koninklijk Horeca Nederland

Horeca populair tijdens kerst

Persbericht 16 december 2007
Horeca populair tijdens kerst
Woerden, 16 december 2007 Ruim 1,5 miljoen Nederlanders gaan de komende kerst in de horeca eten. Dat blijkt uit onderzoek van het bedrijfschap Horeca en Catering i.s.m. Foodstep. Tijdens de kerst en rond de jaarwisseling, valt er in de verschillende sectoren binnen de horeca veel te beleven. Een dagje recreëren met het gezin, dineren met een overnachting, bezoek aan de sauna of feesten met vrienden in discotheek of café. De horecabranche heeft tijdens de feestdagen veel te bieden.

Het bedrijfschap Horeca en Catering heeft i.s.m. Foodstep becijferd dat 5,9% van alle Nederlanders al heeft gereserveerd bij een restaurant voor de kerst. Op de vraag Bent u dit jaar van plan om tijdens de kerstdagen in de horeca in Nederland te gaan eten (kerstdiner of kerstlunch)? antwoordde 13,0% van alle Nederlanders (16-64 jaar) bevestigend. Er is overigens de laatste jaren sprake van dat de consument steeds later gaat reserveren. Deze tendens is ook te zien bij de partycateraars. De tijd tussen opdracht en uitvoering wordt steeds korter: kerstdiners en kerstborrels worden last-minute gepland.

De hotels zitten voor de feestdagen nog niet vol, maar er wordt goed gereserveerd. Opvallend is dat er veelvuldig wordt gekozen voor een combinatiearrangement: kerstdiner en een overnachting. Dat is een echte trend te noemen. Sommige hotels besluiten net als de restaurants dicht te gaan met kerst en oud-en-nieuw. Enerzijds vanwege de (personeels)kosten, anderzijds door het feit dat het momenteel erg moeilijk is om gekwalificeerd (keuken)personeel in te zetten.

Zowel de traditionele Chinese restaurants als de wokrestaurants hebben al voor 80% reserveringen staan. Nieuwjaarsdag is traditiegetrouw dè topdag van het jaar voor de Chinees-Indische bedrijven.

Je ziet dat steeds meer gasten niet alleen willen eten met en rond de kerst, maar ook iets daarbij willen doen. Bijvoorbeeld skiën, naar de sauna of bioscoop, sporten, bezoek van attractie/museum. Recreatieve bedrijven spelen uiteraard op deze wensen voor beleving in met kerstshows, winterse taferelen of andere themas.

Net als vorig jaar is een steeds groter aantal ijssalons in Nederland het gehele jaar door geopend. Deze openen tijdens de feestdagen hun deuren voor het afhalen van ijstaarten en complete ijsdesserts. Op tijd bestellen is wel een must!

Discotheekbedrijven zijn veelal zowel de beide kerstdagen als met oud- en-nieuw geopend. De meesten proberen het publiek te lokken met een DJ line-up. Opvallend dat het thema rood veelvuldig terugkomt en dat gemaskerd bal weer in trek is. Met oud-en-nieuw zijn discotheken en café-barbedrijven traditiegetrouw erg populair bij de uitgaande jeugd. Steeds meer bedrijven bieden daarbij all-in arrangementen, waarbij champagne, hapjes en andere consumpties zijn inbegrepen. Het aanbod van muziek, live acts en DJs zijn divers; van hardstyle naar Nederlandstalig als back-to-the-80s. Dus voor iedere stapper is er wel iets te vinden.

---

Noot voor de redactie -