Stichting Natuur en Milieu

15 december 2007 - Stichting Natuur en Milieu is teleurgesteld over de resultaten die vanochtend zijn bereikt op de 13e VN-Klimaatconferentie in Bali. Het akkoord is vrijblijvend en bevat geen enkele garantie dat eind 2009 in Kopenhagen ook daadwerkelijk absolute CO2-reducties worden afgesproken voor alle industrielanden, inclusief de Verenigde Staten.

Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu: Zelfs een smeltende Noordpool blijkt niet voldoende om in de hoogste versnelling te gaan. Ze doelt daarmee op een recente modelstudie die aantoont dat de Noordpool mogelijk al binnen zeven jaar in de zomer volledig wegsmelt als gevolg van opwarming van de aarde. Zelfs als we nu een klimaatakkoord sluiten kunnen we dit al niet meer voorkomen.

Het resultaat van Bali blijft ver achter bij de inzet van de Europese Unie, namelijk een afspraak dat industrielanden 25 tot 40 procent van hun broeikasgassen in 2020 zouden verminderen ten opzichte van 1990. In plaats daarvan is een voetnoot opgenomen met een verwijzing naar een rapport van het wetenschappelijke Klimaatpanel van de VN (IPCC) waarin de kwantitatieve reducties staan genoemd. Het Bali-akkoord zelf blijft echter hangen in vage bewoordingen.

Positief aan het Bali-akkoord is dat alle machtige landen aan boord zijn gebleven en dat er een route-kaart is afgesproken die moet leiden tot harde afspraken eind 2009 in Kopenhagen tijdens de 15e VN-Klimaatconferentie. De tekst van het Bali-akkoord laat de mogelijkheid open dat de volgende Amerikaanse president, die eind 2008 wordt gekozen, alsnog bijdraagt aan een mondiaal klimaatverdrag dat werkelijk leidt tot grote mondiale CO2-reducties.

Tenslotte is het positief dat de landen die meedoen aan het Kyoto-Protocol in Bali een akkoord hebben gesloten over een aanpassingsfonds voor klimaatverandering. Dit fonds is bedoeld om ontwikkelingslanden te helpen de gevolgen van de klimaatverandering het hoofd te bieden. Volgens de VN is tussen nu en 2015 86 miljard dollar nodig om de armste landen te helpen zich aan te passen aan de klimaatverandering.

Klik hier voor de Bali-pagina op deze website

Publicatiedatum: 17-12-2007